spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomic"Băieţii deştepţi", în vizorul FMI

    „Băieţii deştepţi”, în vizorul FMI

    Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, consideră că în România, problema sectorului energetic nu o reprezintă preţul plătit de populaţie, ci tariful sub cel al pieţei achitat de unele companii, de „băieţii deştepţi”. Ieri, liderul Marin Condescu s-a întâlnit cu reprezentanţii ANRE pentru a purta discuţii şi pentru a obţine un răspuns favorabil în sensul recunoaşterii preţului de producţie al MW-ului, în cadrul subvenţiei date către beneficiarii captivi.

    Discuţiile îndelungate şi repetate purtate de către reprezentantul FMI în România cu liderul de sindicat din cadrul FNME Marin Condescu dar şi cu alţi factori responsabili din sistem, l-au determinat pe Jeffrey Franks să tragă un semnal de alarmă, în privinţa sectorului energetic şi să spună că „ avem nevoie de un sistem corect în domeniul energetic. „Băieţii deştepţi” care cumpără energie ieftină nu mai trebuie protejaţi”. Invitat la un post public de televiziune, Franks a declarat că pentru sectorul energetic problema nu o reprezintă preţul plătit de populaţie, ci tariful, sub preţul pieţei achitat de unele companii, adică de băieţii deştepţi. „Am convenit cu guvernul faptul că problema reală nu este preţul energiei plătit de populaţie, este preţul pe care-l plătesc companiile. Şi acesta este primul aspect pe care trebuie să-l rezolvăm.  Ei bine, unii ,,băieţii deştepţi” au preţuri sub acelea ale pieţei şi asta scumpeşte preţul pentru restul lumii. Deci avem nevoie de un sistem corect şi deschis, transparent în care fiecare plăteşte preţul corect pentru energie”, a declarat Jeffrey Franks.

    Golea : „eu am încredere în Condescu”

    Liderul de Sindicat de la Minerul Rovinari Marin Golea a precizat că „la Complexul Rovinari, MW-ul se produce cu 174 de lei şi acasă se plăteşte cu 4000 de lei pe KW. Aici intervin băieţii deştepţi care cumpără. Fiind captive suportăm toate isteţimile lor, toate tranzacţiile lor cu energia”. De altfel, Golea a reamintit faptul că liderul Marin Condescu a avut tentative prin care a încercat să demonstreze că zilnic sunt pierderi de un mil de euro ,,baieţii deştepţi s-au sesizat şi de un an de zile, noi nu mai avem contracte în bandă şi în condiţiile astea stau pe bursă şi speculează. Baieţii deştepţi au fost în număr de 17 societăţi, firme care au profitat de pe urma contractelor avantajoase”. Ordinul dat de fostul Ministru al Economiei Codruţ Şereş , prin care s-a interzis să se dea energie sub preţul de producţie, a fost în opinia lui Golea, un lucru bun. Cât despre eforturile depuse de liderul FNME Marin Condescu pentru a se pune capăt jafului din energie, Marin Golea a declarat că „eu am încredere în Condescu, a reuşit în mare parte să dea în vileag modului în care Complexurile au fost defavorizate de către ANRE”.
    Preţul energiei, din nou la masa de discuţii

    În anul 2010, se pare că pierderea cauzată de ANRE Complexului Rovinari, se ridica la peste 300 de miliarde de lei vechi. Pentru 2011, ANRE a mărit producţia de energie dată populaţiei de la 1,7 mil MW la 2,100 mil MW. În opinia lui Golea, acest lucru înseamnă o pierdere de 700 miliarde de lei vechi. Cum ieri, liderul FNME Marin Condescu a avut o întâlnire cu conducerea ANRE, Golea speră la preşedintele minerilor şi al energeticienilor să obţină un răspuns favorabil din partea Agenţiei, legat de recunoaşterea preţului de producţie. Directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea a precizat că „din 2009, sunt cantităţi foarte mici între 50-100MW pe piaţa contractelor bilaterale. Au fost scoase peaste 40 de oferte pe bursă şi nu au fost cumpărate. Acum, cea mai mare energie se vinde pe piaţa reglementată şi pe piaţa zilei următoare”. Directorul general al Complexului Rovinari a mai declarat că de mai mult timp se discută despre un preţ liber al energiei de pe piaţa reglementată. Cu speranţa că se va găsi o soluţie, Trotea speră să nu mai fie defavorizată nici o unitate, chiar dacă ar exista o concurenţă reală pe piaţă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: