spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicBeneficiile Gorjului de pe urma gazoductului BRUA, prezentate de șefii Transgaz la...

    Beneficiile Gorjului de pe urma gazoductului BRUA, prezentate de șefii Transgaz la Hurezani

    O nouă investiție majoră va demara în scurt timp în județul Gorj. Oficialii Transgaz, compania care derulează proiectul BRUA privind realizarea celui mai mare gazoduct ce tranzitează România, și-au prezentat planurile în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în comuna Hurezani. Acolo ar urma să fie realizată una dintre cele mai mari și moderne stații de pompare a gazelor naturale din Europa. Atât autoritățile publice cât și comunitatea locală au aflat astfel avantajele pe care le are Gorjul de pe urma acestui proiect.

    Gazoductul BRUA va tranzita țara noastră pe o distanță de 477 de kilometri, fiind străbătute și 10 localități din județul Gorj. De departe un punct extrem de important pe harta proiectului finanțat de Uniunea Europeană îl reprezintă localitatea Hurezani unde se vor investiții sute de milioane de euro. Consilierul personal al președintelui Consiliului Județean, Cristian Toader Pasti, a reprezentat instituția la discuțiile purtate cu oficialii Transgaz și spune că Gorjul va avea numeroase beneficii în urma acestei investiții.

    „Avantajele județului Gorj sunt că pe perioada derulării construcției acestui gazoduct, respectiv 2018-2020, vor fi angajați foarte mulți oameni din zonă. Am discutat chiar cu directorii Transgaz, care au spus că este foarte avantajos să aibă oameni din zonă, pentru că sunt costuri mari cu deplasarea și cazarea forței de muncă. Pe teritoriul României sunt 3 stații de compresoare care împing gazele pe acest traseu, iar una dintre ele va fi la Hurezani. Este vorba despre o construcție pe o suprafață destul de mare de teren, cu foarte multă tehnologie înglobată în ea. Știți că și compania OMV Petrom face la Căpreni o stație extraordinar de mare, alta se face la Hurezani, iar tinerii bine pregătiți vor putea lucra acolo. Mai mult decât atât, banii pentru autorizația de construire și tot ce se face acolo vor veni la primăria Hurezani. Licitațiile pentru lucrare deja s-au făcut, s-au împărțit în trei tronsoane, în curând se vor declara firmele câștigătoare ”.

    Mulțumiți de despăgubire

    Consilierul președintelui CJ spune că oamenii ale căror terenuri vor fi expropriate pentru realizarea gazoductului vor fi despăgubiți, iar din discuțiile avute cu localnicii nu există nemulțumiri până acum. „Nimeni nu a spus că ar fi nemulțumit de nivelul despăgubirilor. Nu aș ști să vorbesc acum despre sume, dar fiind o cauză de utilitate publică, de interes național și european, te mulțumești cu ce ți se dă”.

    Forța de muncă din rândul localnicilor

    Primarul din Hurezani se declară și el optimist și așteaptă cu maxim interes demararea lucrărilor. „Deocamdată a fost o consultare, pentru că încă nu s-a construit nimic. Printre avantajele comunei Hurezani se numără angajarea din forța de muncă locală și se vor vira impozitele pe veniturile din salarii către unitățile administrative unde se desfășoară lucrările. De asemenea, în documentele Transgazului se precizează că dacă comunitatea va avea nevoie la un moment dat, datorită forței de muncă, pot apărea și alte investiții: o sală de clasă în plus, schimbări în actul de medicină, reabilitări de drumuri și așa mai departe. Eu sunt optimist. Dacă lucrarea începe în primul trimestru din 2018, cred că vor fi angajați măcar 30-40 de oameni, ceea ce înseamnă foarte mult”, a declarat primarul Gheorghe Cîrstea.

    Localnicii au fost avertizați că ar putea apărea și probleme în derularea proiectului, nu doar beneficii, asta ca urmare a unor posibile lucrări de relocare a utilităților.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: