spot_img
11.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicBode: "CE Oltenia ar putea fi privatizat"

    Bode: „CE Oltenia ar putea fi privatizat”

    Complexul Energetic Oltenia nu se află pe lista de priorităţi a Ministrului Economiei Lucian Bode, aşa cum se întâmplă cu hidrocentrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Despre Complexul Energetic Oltenia, Bode a declarat că până la sfârşitul anului ar putea fi privatizat, declaraţie care a creat o stare de tensiune şi nemulţumiri în rândul şefilor din Executiv.

    În cadrul interviului acordat pentru Hotnews, Ministrul Economiei Lucian Bode, a mai vorbit pe lângă contractele cu „băieţii deştepţi”, şi de listarea pe bursă a pachetelor minoritare de acţiuni de la companiile de stat şi despre reorganizarea sectorului energetic.

    Reorganizarea sistemului energetic

    Pentru acest proiect de reorganizare, Ministrul Economiei Lucian Bode, a precizat că „am înfiinţat un grup de lucru şi până la mijlocul lui martie vom pune pe masa Guvernului soluţii, poate altele decât privatizarea”. După ce s-a aprobat anul trecut înfiinţarea CE Oltenia, proaspătul ministru susţine că noua entitate se va înfiinţa la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, iar până la sfârşitul anului ar putea fi privatizat. Ultima declaraţie vine, însă, în contradicţie cu cea în care se spune că se vor găsi soluţii la reorganizarea sistemului energetic, altele decât privatizarea. Lucian Bode a mai precizat, în interviul acordat, că la penultima şedinţă de Guvern s-a stabilit organizarea unui grup de lucru, care împreună cu reprezentanţii Ministerul Mediului, Ministerul Justiţiei şi ai Consiliului Concurenţei să găsească soluţii pentru aceste complexuri energetice, poate altele decât privatizarea. „Am avut o primă întâlnire în cadrul grupului de lucru şi până la mijlocul lui martie trebuie să punem pe masa Guvernului cum vedem noi această reorganizare a sistemului energetic”, a spus Bode. În aceste condiţii, totul devine o nebuloasă, mai ales că preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a declarat la Acces TV, pe 16 februarie 2012 că „actualul program guvernamental are prevăzut la capitolul „Energie” faptul că în acest an se vor iniţia doar procedurile de privatizare a CE Oltenia şi CE Hunedoara”. Democratul şef a explicat, atunci, faptul că în programul guvernamental al actualului Executiv nu se vorbeşte la Capitolul „Energie” de vreo privatizare totală sau parţială, aceste aspecte urmând a fi luate în calcul ulterior, având în vedere că Fondul Proprietatea va deveni şi el un al doilea acţionar al CE Oltenia. Democratul Ion Ruşeţ a accentuat, însă, faptul că „dacă pe parcursul iniţierii procedurilor anumite aspecte nu converg, nu vom avea privatizare”. „Aceste aspecte variază, de la cele financiare, la aspecte sociale, de strategie naţională. Nu poţi înfiinţa CE Oltenia fără avizul Consiliului Superior de Apărare al Ţării. Consiliul este condus de şeful statului şi nu faci aşa privatizare”, a mai spus Ion Ruşeţ.

    Ciurel: „În realitate se urmăreşte privatizarea”

    Fostul director general al CE Rovinari Laurenţiu Ciurel a precizat că în realitate niciodată nu a fost vorba de o listare, „asta se auzise pe la noi în Gorj, dar în realitate se urmăreşte privatizarea. Înseamnă pachet majoritar. Acum s-a dat pe faţă ce urmăresc”.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: