Acasa / Economic / Boza: „Mecanismul de sprijin este pentru a acoperi banii pe care CEO nu îi poate obţine prin preţ”

Boza: „Mecanismul de sprijin este pentru a acoperi banii pe care CEO nu îi poate obţine prin preţ”

Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a răspuns declaraţiilor Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), care și-a manifestat îngrijorarea privitor la demersurile autorităților în legătură cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO).

„Sincer îl înțeleg pe domnul preşedinte (n.r. Marian Năstase) și îi înțeleg punctul de vedere pentru că acum 4 ani de zile eram și eu de cealaltă parte a mesei, a consumatorilor…. Complexul Energetic Oltenia a investit singur 1 miliard de euro în investiții de mediu … CEO deține astăzi 25% din piață, avem prețul marginal dat tocmai de aceste certificate, astfel încât situația din România are două lucruri paradoxale: CEO nu va putea niciodată să își recupereze în totalitate cheltuielile cu CO2 riscând să intre în insolvenţă. Al doilea lucru paradoxal este că ceilalți producători obțin profituri mari crescând preţurile tocmai datorită acestor certificate de CO2 pentru care nu au nici o obligație de a le achiziționa. Eu sunt obligat să le pun în costul de producție, mă duc la un cost de producţie plus CO2, iar ceilalți – pentru că avem această piaţă monocoloră – urcă preţul sub mine și după mine.

Mecanismul de sprijin la care se referă distinsul domn este doar pentru a acoperi aceste sume pe care CEO nu le poate obţine astăzi prin preţ, având scopul de a evita dispariţia companiei şi implicit a 25% din producția de energie a țării și pentru a ține prețul undeva cât mai jos posibil, este vorba de un preț corect al energiei pe piaţa din România”, a spus Boza, citat de financialintelligence.ro.

2 comentarii

  1. Problema certificatelor de CO2 se cunoaste de 15 ani.De 12 ani guvernele prin ME se chinuie macar sa semneze un contract pentru un grup nou performant la CEO si nu reuseste.Poate cineva ne prezinta ce sa intamplat cu certificatele de CO2 primite gratuit de Romania.Cei care s-au plimbat la Bruxelles pe 300 euro/zi au fost de acord sa avem competitie sa avem piata de energie, sa montam regenerabile chiar daca nu incap.sa reorganizam productia dupa sursa de productie,sa privatizam distributia fara productie, s.a. Ar trebui sa ii intrebati pe ei ce au avut in cap si ce propuneri au.In ceea ce priveste mari consumatori, dupa ce au fost invatati cu energie electrica de la Hidro e greu sa inteleaga acum.

  2. Domnule Boza ai perfecta dreptate dar cine te poate intelege din mai mari purerii. Sa fii inteles spunr-le ca CEO produce 25 % din productia de energie a tarii iar pe timp de iarna ajunge pana la 39%. Actualmente si in viitor fara alte surse de producere a energiei, Romania fara CEO ar trebui sa importe cel putin 25% din necesarul de energie, De unde bani? ca datoria externa este mare.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*