30.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăEconomicCând s-ar deschide mina de grafit Baia de Fier

Când s-ar deschide mina de grafit Baia de Fier

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023.  Este o veste bună pentru gorjeni, în județ existând o mină de grafit la Baia de Fier, care se află în conservare.

„Au existat Hotărâri de Guvern pentru închiderea acestor exploatări. Redeschiderea minelor de grafit presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii minelor, în care să fie menţionat, ca obiectiv, redeschiderea minelor închise şi, de asemenea, Hotărâri de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine, punctual.

Dacă un astfel de demers este în mâna Guvernului, aici vorbim şi de implicarea Parlamentului, atunci finalizarea procesului s-ar putea realiza în cursul acestui an. Dacă vorbim şi de aprobarea Parlamentului, voi face un apel către membrii Parlamentului pentru adoptarea, în regim de urgenţă, a unor astfel de acte normative, pentru că avem nevoie de ele: avem un mare producător de aluminiu, avem doi mari producători din industria automotive şi avem industrie orizontală extrem de puternică.

Avem nevoie de aceste resurse. Ca să concluzionăm: ne propunem ca, până la sfârşitul anului, să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare, prin fonduri europene, pentru retehnologizare”, a afirmat Florin Spătaru, la conferinţa „România şi industriile de vârf: Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene”. (Ministrul Economiei, Florin Spătaru)

Redeschiderea minelor de grafit, un proces de durată

Ministrul Economiei a precizat că minele de grafit se redeschid cu anumite condiţionări privind calitatea acestui grafit:

„În ceea ce priveşte forţa de muncă, pe lângă personalul care a lucrat în acest sector şi care, în continuare, este în activitate, discutăm de crearea unor parteneriate într-o alianţă europeană, privind exploatarea materiilor prime, cu ajutorul cărora vom putea finanţa şi actualiza curriculele de studii pentru universităţile de profil. Mă refer la Universitatea din Petroşani, la Universitatea Bucureşti şi alte universităţi din ţară. Cu ajutorul unui astfel de demers, vom reuşi să asigurăm o forţă de muncă calificată, care să poată să continue un astfel de proces”, a mai spus ministrul.

Florin Spătaru a subliniat că redeschiderea acestor mine şi retehnologizarea lor este un proces de durată.

O femeie din Aninoasa, ameninţată cu moartea

Gorjean amenințat și tâlhărit

0
Polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale au reținut, pentru 24 de ore și introdus...

Eveniment caritabil, organizat de academia de tenis a lui Florin Mergea

0
Liceanul care se luptă cu cancerul va fi ajutat de Academia ,,Florin Mergea”, care va...

Prefect: Problemele cu alimentarea cu apă a zonei Rânca vor fi remediate

0
Alimentarea cu apă a zonei montane Rânca, din Județul Gorj, va fi îmbunătățită, pentru a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!