spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicCând se așteaptă un răspuns de la Comisia Europeană cu privire la...

    Când se așteaptă un răspuns de la Comisia Europeană cu privire la Planul de restructurare al CEO

    Conducerea Complexului Energetic Otenia (CEO) așteaptă o decizie din partea Comisie Europene cu privire la Planul de Restructurare în luna ianuarie. Declarația a fost făcută de către Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO, la Impact TV: „Planul este în analiză la Bruxelles din luna iulie. O prenotificare a fost trimisă în luna august. În această perioadă au mai fost discuții în care s-au făcut corecții. Până în urmă cu trei săptămâni, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană și clarificările făcute, am fost invitați să facem notificarea Planului de Restructurare și a ajutorului de stat. Când Comisia Europeană îți cere asta atunci lucrurile sunt aproape în regulă, pentru că, în caz contrar, ar fi solicitat alte lămuriri. Cel care acordă ajutorul este statul român, care urmează să notifice oficial Comisia Europeană cu Planul de Restructurare a Complexului. Ministerul Economiei a înaintat către Consiliul Concurenței Planul de Restructurare cu toate anexele în spate, pentru avizare. (…) Consiliul urmează ca în plen să dea avizul pe Planul de Restructurare, urmând ca să notifice Comisia Europeană. Eu cred că până la sfârșitul săptămânii viitoare va fi notificată Comisia Europeană. Suntem în linie dreaptă. Sper să avem decizia Comisiei Europene în luna ianuarie“.

    Ce clarificări au fost solicitate

    Comisia Europeană a solicitat o serie de clarificări de la Complexul Energetic Oltenia. Daniel Burlan a explicat din ce surse vor proveni contribuția CEO la acest plan: „Au fost o serie de clarificări. Dacă în prima etapă când am trimis prenotificarea aveam o altă gândire despre Termocentrala Craiova II, care era integrată în CEO, pe parcurs, în urma discuțiilor, a rezultat că cea mai bună soluție este ca această termocentrală să se constituie într-o altă entitate în afara CEO, cu aceeași acționari. Au fost solicitate clarificări privind veniturile Complexului Energetic Craiova, care este strategia de piață a CEO. S-au făcut comparații cu veniturile anilor anteriori și au solicitat să vadă care este sursa din care noi finanță acea contribuție a societății pe perioada 2021-2025. Știm foarte bine că CEO vine cu o contribuție de 1,4 miliarde lei și toată lumea s-a întrebat de unde vin acești bani. Sunt contribuții care înseamnă investiții în modernizarea utilajelor de carieră, reparațiile utilajelor, modernizarea grupurilor pe cărbune care vor rămâne în funcțiune, dezvoltarea carierelor prin expropriere, refacerea perimetrelor“.

    Mai multe parcuri fotovoltaice

    De asemenea, au survenit și o serie de modificări în privința construirii grupurilor energetice pe gaze și a parcurilor fotovoltaice, ca urmare a planurilor de fezabilitate: „În urma discuțiilor care au avut loc o serie de schimbări. Astfel, vor fi amenajate mai multe parcuri fotovoltaice, opt, în loc de patru, așa cum era gândit inițial planul. La termocentrala de la Ișalnița nu vor mai fi făcute două grupuri energetice pe gaze de câte 400 MW, ci se va realiza unul cu o putere de 850 MW, iar la termocentrala Turceni se va realiza un grup energetic cu o putere de 475 MW, față de 400 cât se stabilise până în prezent“, a mai precizat Daniel Burlan.

    „Mixtul energetic era cea mai bună soluție“

    La finalul Planului de restructurare, costurile cu certificatele de CO2 se vor reduce cu aproximativ 40%. Danie Burlan consideră că mixtul energetic era cea mai bună variantă: „Mixtul energetic era cea mai bună soluție, pentru că în funcție de conjunctură poți compensa o numită producție de energie electrică. Asta s-a urmărit să facem: să transformă compania din producător monocombustibil, cu prețuri foarte mari pentru certificatele de CO2. Avem în prezent 0,92 certificate de CO2 pe 1MW/oră produs. Când vom implementa aceste proiecte, atunci emisiile vor scădea la 0,52. Costurile vor scădea foarte mult și vom avea și o flexibilitate în mixtul de energie“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: