Care este cea mai dificilă clarificare la care CEO trebuie să răspundă Comisiei Europene

0
622

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va trimite până la sfârșitul acestei săptămâni clarificările solicitate de Comisia Europeană, care a deschis o „investigație aprofundată“ a Planului de restructurare.

Cea mai delicată problemă este legată de prețul certificatului de carbon, care a ajuns la aproximativ 40 de euro: „Planul de restructurare a fost notificat în data de 4 decembrie, iar Comisia avea un termen de 60 de zile pentru a-și spune punctul de vedere pe acest plan de restructurare. Dacă erau elemente care să inducă la neaprobarea Planului de restructurare probabil că ni se aducea la cunoștință până în momentul notificării, atunci când am fost în dezbatere a Planului de restructurare, în perioada iunie-noiembrie și nu cred că eram invitați să notificăm oficial Planul de restructurare. Probabil ca urmare a analizei a Comisiei tehnice de la Comisie au fost identificate câteva probleme și îngrijorări care trebuie lămurite cu Comisia. Ne-au fost trimise aceste solicitări, iar până la sfârșitul săptămânii vom formula răspunsurile pe observațiile primite de la Comisia Europeană. Singurul lucru care s-a schimbat este prețul certificatelor de CO2, care a crescut de la 26-30 de euro, care erau estimările noastre în Planul de restructurare la aproximativ 40 de euro. Acele estimări nu au fost făcute întâmplător și au la bază estimări ale unor societățile de prognoză. Toate măsurile însemnau niște costuri. Trebuie să căutăm soluții pentru a acoperi această diferență. Restul precizărilor sunt formale, legate de cât de sigură este sursa proprie, care sunt capacitățile la începutul Planului de Restructurare, care este cota de piață la început și care este cota de piață la finalul Planului de restructurare; rata capitalului investit. Sunt întrebări normale care vor fi lămurite“, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO la o emisiune la Tele 3.

„Declanșarea investigației coincide cu solicitarea făcută de Greenpeace“

Șeful CEO susține că declanșarea investigației a coincis cu solicitarea făcută de organizația  Greenpeace: „Este ciudat că declanșarea investigației coincide cu solicitarea făcută de Greenpeace de a face investigarea cu privire la Planul de restructurare.

Cei de la Greenpeace au planul lor și scopul lor. Tot timpul au fost împotriva cărbunelui. Sunt acțiuni pe care le-au făcut în această perioadă“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here