spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicCe cariere intră în conservare împreună cu grupurile 3 și 7 de...

    Ce cariere intră în conservare împreună cu grupurile 3 și 7 de la Rovinari și Turceni

    S-a stabilit, deja, că două grupuri energetice de la Complexul Energetic Oltenia mai au activitate doar până la 1 iunie. Este vorba de grupul energetic numărul 3 de la Termocentrala Rovinari și grupul energetic numărul 7 de la Termocentrala Turceni. Implicit, însă, de la 1 iunie, ar trebui să-și înceteze activitatea și să intre în conservare, în ritmul actual și trei subunități miniere conexe celor două grupuri energetice. Sindicatele întreabă ce se întâmplă cu angajații.

    Este vorba de subunitățile miniere: Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. Vasile Tivig, membru al Sindicatului „Energia” Rovinari, a declarat că ar trebui să fie stabilit ce se va întâmpla cu salariații unităților care vor intra în conservare. „Avem cele două grupuri care intră mai repede în conservare și o dată cu ele cele trei cariere miniere de la Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. Ar trebui să avem ceva clar legat de cum se va funcționa pe mai departe, din iunie încolo, la subunitățile respective din termocentrale și minerit”, a declarat Vasile Tivig.

    Cele două grupuri energetice se închid peste 3 ani

    Este de amintit că, „prin modificările aduse OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 334/2022, cu modificările și completările ulterioare, se introduc în conservare sau se scot din exploatare 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Acestea se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau chiar se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Trecerea în conservare se realizează în baza unui plan de conservare, elaborat de către operatorul economic și avizat de ministerul de resort. Este vorba despre modificările solicitate de către partenerii europeni pentru intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea, prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului. Acest angajament este asumat prin reforma pieței de energie electrică.”, prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului, privind decarbonizarea sistemului energetic național, așa cum a fost modificată recent.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: