spot_img
4.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia încălzeşte România

    CE Oltenia încălzeşte România

    Cărbunele din Gorj va asigura, pe timpul iernii, căldura în casele a sute de mii de români! Prin contractele încheiate la începutul lui 2012, CE Oltenia prin Divizia Minieră, continuă să furnizeze cărbune uzinelor de termoficare de la Govora, Arad, Timişoara, Oradea, Motru şi la Regia de Apă Grea Turnu Severin. În ciuda acestei situaţii, uzinele de termoficare din ţară nu au aceeaşi deschidere către CE Oltenia, situaţia datoriilor avute la exploatările din Gorj nefiind una tocmai bună.

    Pentru furnizarea de cărbune pe perioada anului 2012 contractele au fost încheiate la începutul anului curent. În această perioadă deşi se fac calcule în preliminarul anului 2013, cu privire la producţia ce se va contracta, cărbunele este livrat la uzinele de termoficare pentru asigurarea agentului termic în casele a sute de mii de români. Cu o putere kilocalorică bună lignitul din Gorj ajunge la CET-urile de la Arad, Timişoara, Oradea, Govora, Motru şi la Regia de Apă Grea Turnu Severin. Contractele încheiate pentru 2012 arată că au ajuns şi se livrează în continuare aproximativ două milioane tone cărbune la RAAN, 2,2 milioane tone lignit la CET Govora, 615.000 tone cărbune la CET Arad, 780.000 tone la Electrocentrale Oradea, 222.000 tone cărbune la CET Timişoara şi 80.000 tone- la UATAA Motru. O analiză atentă arată că cea mai mare cantitate de cărbune necesară asigurării agentului termic în ţară este asigurată de EMC Motru, urmată de EMC Roşia şi EMC Berbeşti. Astfel, lunar de la EMC Motru pleacă 170. 000 tone cărbune către RAAN, 30.000 tone către CET Oradea, 30.000 tone lignit către Timişoara şi 30.000 tone cărbune către CET Arad. Calculele pentru 2013 arată că sunt şanse ca anul viitor EMC Motru să livreze 1,6 milioane tone cărbune către RAAN iar CET-urile Arad, Timişoara şi Oradea să primească cărbune doar pe perioada lunilor reci şi atunci câte 100.000 de tone, conform unor surse. EMC Roşia reprezintă unitatea minieră ce asigură cărbune către CET Oradea şi Arad, lunar 50-60.000 tone cărbune.

    Vor cărbune pe degeaba

    Cărbunele din Gorj asigură căldura în locuinţele românilor şi atât. Situaţia la nivelul CE Oltenia se anunţă a fi una grea în condiţiile în care ea pare a se repeta. În urmă cu doi ani, fosta SNLO acumulase datorii de peste 3.000 miliarde lei vechi la bugetul consolidat al statului pentru că uzinele de termoficare din ţară nu plăteau cărbunele furnizat pe fondul acordării întârziate a subvenţiei de către stat. Acum, asistăm la o situaţie asemănătoare în condiţiile în care anul 2012 este ultimul în care statul a mai acordat subvenţii uzinelor ce asigură agentul termic. De la lună la lună, cărbunele ajunge în ţară, dar banii de la CET-uri nu cunosc drumul spre CE Oltenia. Conform unor surse reprezentanţii companiei au trecut la înaintarea de notificări şi grafice de eşalonare către uzinele de termoficare, informaţiile obţinute arătând că la ora actuală la uzinele de termoficare Timisoara, Arad şi Oradea cărbunele se livrează doar pe baza biletelor la ordin.

    RAAN, ţinută în spate?

    Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea (RAAN) Turnu Severin a beneficiat de un regim privilegiat şi vorbim aici de perioada când în fruntea Ministerului Economiei se afla Varujan Vosganian. În cea perioadă, volumul datoriilor avute la SNLO a crescut, fără a se face ceva în acest sens. Greutatea cu care conducerile aflate în fruntea RAAN şi-au achitat parţial sumele datorate a continuat chiar şi până în prezent, când Divizia Minieră trece printr-o situaţie asemănătoare cu cea prin care a trecut SNLO. Conform unor surse, la ora actuală RAAN datorează la CE Oltenia aproximativ 2.000 miliarde lei vechi, situaţie care îngrijorează compania din Gorj. Premise cu privire la redresarea situaţiei ar exista, în condiţiile în care s-ar emite o hotărâre specială pe apă grea pentru deblocarea sumelor, respectiv acordarea unui ajutor. CET Govora este un alt beneficiar care ridică semne de întrebare, însă, aici totul are legătură cu redeschiderea activităţii Oltchim.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: