spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia, pregătit să înfrunte -20 de grade Celsius

    CE Oltenia, pregătit să înfrunte -20 de grade Celsius

    Complexul Energetic Oltenia a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte pregătirile pentru sezonul de iarnă. În timp ce la termocentrale reviziile, etanşările şi izolaţiile sunt finalizate, în cariere, cărbune este în stocuri iar reparaţiile sunt pe terminate.

    După prima întâlnire a Comandamentului de iarnă 2012-2013, secretarul de stat Rodin Traicu a dat asigurări cu privire la faptul că există cantităţile necesare consumului de energie electrică şi de gaze naturale pentru iarna 2012-2013 pentru a se permite parcurgerea eventualelor momente cu temperaturi de minus 20 de grade, cele mai scăzute temperaturi urmând să fie înregistrate la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie.

    Divizia Minieră, în grafic cu pregătirile

    În trecerea cu bine peste sezonul de iarnă, un rol important îl are şi CE Oltenia. Divizia Minieră cu cele cinci exploatări este în grafic, am putea spune, la toate capitolele. Ieri, la EMC Motru, stocul de cărbune se cifra la 185.000 tone încât programul de livrări către RAAN, Işalniţa şi Craiova 2, se poate derula fără impedimente. Surse din Bazinul Motru susţin că sezonul de iarnă va fi trecut cu bine, urmare şi a faptului că fronturile de lucru sunt asigurate pentru următoarele şase luni, lignitul având o putere calorică de 1.980-2.010 kilocalorii/kg. La EMC Roşia, în depozite găsim 100.000 tone de cărbune la o producţie zilnică de aproximativ 30.000 tone. Cărbunele cu o putere de 1.860 kilocalorii/kg ajunge la uzinele de termoficare de la CET Oradea, CET Arad sau la Işalniţa, Rovinari şi Turceni. Deşi în zona Roşia se înregistrează probleme la capitolul fronturi de lucru, specialiştii dau asigurări cu privire la faptul că aici momentan se stă binişor, problemele urmând să apară în 2013. Carierele din EMC Jilţ stau şi ele foarte bine, în condiţiile în care stocurile de cărbune se ridică la 225.000 tone. Aici cărbunele are o putere de 1.750 kilocalorii, descoperta este asigurată pentru următoarele patru luni iar la capitolul pregătire utilaje pentru sezonul de iarnă se stă foarte bine. Minerii de la EMC Berbeşti lucrează continuu la pregătirea fronturilor de lucru, conform preliminariului de producţie, încât excavatoarele să fie cât mai aproape de zona de excavare. Specialiştii au precizat că aici descoperta este asigurată pentru următoarele trei luni iar în ceea ce priveşte reviziile va intra în reparaţii ultimul utilaj iar excavatorul de la Alunu este în plină reparaţie. Situaţia la EMC Rovinari este una bună, minerii reuşind să realizeze un stoc de lignit de 315.000 tone, puterea calorică fiind de 1.760 kilocalorii/kg iar preţul de producţie de 57 lei /tona de cărbune. Surse demne de încredere au precizat că pentru trimestrul IV, programul de producţie este de 1,8 mil tone cărbune iar în trimestrul I /2.013 -1,4 milioane tone lignit. Deşi pe timpul verii, exploatarea minieră înregistra un deficit de personal direct productiv, acum la un program de lucru de cinci zile se poate face situaţiei. La capitolul revizii-reparaţii, lucrările sunt în plină desfăşurare. Astfel, din cele 16 excavatoare 10 au executată revizia iar din cele 17 maşini de haldat, şapte sunt pregătite pentru iarnă.

    Complexurile, în linie dreaptă

    La acest capitol stau bine şi Complexurile Turceni şi Rovinari. La Sucursala Energetică Rovinari, pregătirile sunt la un pas de finalizare, închiderile, etanşările şi izolaţiile sunt realizate. Termocentrala prezintă mai multe avantaje ce o ajută pe sezonul rece, mai ales că pornirea blocurilor nu se face cu păcură iar cărbunele vine direct din carieră pe bandă, fără a mai ajunge la stadiul de îngheţ. În ceea ce priveşte termocentralele de producere a energie, secretarul de stat Rodin Traicu a dat asigurări cu privire la faptul că programele de reparaţii pentru marile grupuri energetice au fost realizare în totalitate, cele investiţionale sunt în grafic iar lucrările care vizează grupurile energetice pe cărbune se află în graficele convenite pentru obţinerea autorizaţiilor integrate de mediu. „Trecerea iernii va fi fără probleme. Sfârşitul lunii ianuarie-început de februarie va fi maximul înregistrat de temperaturi minime”, a declarat Rodin Traicu. Surse din SE Turceni au precizat că pregătirile sunt în curs de derulare încât pe 30 octombrie, acestea să fie finalizate, inclusiv la ceea ce înseamnă pregătiri tunel dezgheţ, apă în termocentrală, izolaţii sau stocuri de cărbune.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: