CE Oltenia, provocare enormă pentru sindicate

2
8

Senatorul democrat Ion Ruşeţ consideră că sindicatele din minerit şi energie ar trebui să se reorganizeze odată cu constituirea CE Oltenia încât să se poată încheia un contract colectiv de muncă, unic la nivelul CEO. De altfel, acesta consideră că „perioada care va urma va fi o provocare enormă pentru reprezentanţii sindicali, care vor trebui să renunţe la orgolii”.

Invitat la Acces Tv, preşedintele şi senatorul PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a specificat faptul că în actualul program de guvernare se vorbeşte de iniţierea procedurilor de privatizare a CE Oltenia. Totuşi, în ciuda prevederii existente, Ruşeţ consideră că trebuie aşteptată constituirea CE Oltenia, şi asta ca urmare a faptului că sindicatele vor avea un rol important. „Sindicatele vor trebui să fie reorganizate odată cu constituirea CE Oltenia pentru a putea încheia contractul colectiv de muncă la nivel de CEO. Este o provocare enormă pentru sindicate şi aici vor trebui să lase deoparte toate orgoliile”.

Ruşeţ: „Sindicatele să lase orgoliile”

Întrebat dacă partenerii sociali vor renunţa la orgolii, liderul democrat a dat ca exemplu situaţia din Bazinul Jilţ. „Dacă se ia modelul Jilţ. Aici cele cinci sindicate au făcut unul singur, care este reprezentativ la nivelul CE Turceni. Acest sindicat dacă mâine doreşte să înceapă o negociere, o începe. Dacă doreşte de mâine să anuleze contractul, îl anulează”, a mai declarat Ion Ruşeţ. De altfel, preşedintele PDL Gorj consideră că toate sindicatele din minerit şi energie trebuie să treacă peste orgolii şi să găsească o formulă echilibrată care să le asigure reprezentativitatea. În aceste condiţii, liderul democrat este de părere că se va mult cont de poziţia sindicatelor în procesul de listare la bursă. „Există posibilitatea de a se trece în contractul colectiv de muncă anumite clauze de protecţie a salariaţilor, în cazul vânzării întreprinderii”, a mai spus senatorul PDL Gorj. Acesta a mai adăugat că i-ar părea rău ca în orice procedură, demarată în vederea privatizării CE Oltenia, să găsească CEO fără un contract colectiv de muncă unic, să nu aibă contract unic şi fără măsuri de protecţie a salariaţilor. „Mi-ar părea bine, ca CE Oltenia să aibă un contract colectiv de muncă unic, cu anumite clauze de protecţie a salariaţilor”, a mai precizat Ion Ruşeţ la Acces Tv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here