11 C
Târgu Jiu
luni, martie 8, 2021
Acasă Economic CE Oltenia, singura şansă

CE Oltenia, singura şansă

„România este singura ţară din UE, în care nu s-a construit nici un grup energetic în ultimii 30 de ani”. Declaraţia a fost făcută de liderul FNME în cadrul Emisiunii „Punctul pe I”. Marin Condescu speră ca odată cu venirea unui nou ministru la Ministerul Economiei trebuie să se continue procesul de înfiinţare al CE Oltenia.

Preşedintele FNME, Marin Condescu, consideră că nu se poate funcţiona cu trei unităţi concurente pe piaţă iar producţia de cărbune să fie separată printr-un perimetru. Acesta crede că prin funcţionarea celor 19 grupuri energetice în CE Oltenia va fi o flexibilitate mai mare, cifra de afaceri de 900.000 făcând ca noua entitate să conteze piaţa de energie. „Orice bancă este disponibilă să-ţi dea credite pentru investiţii. România este singura ţară din UE care în ultimii 30 de ani nu a construit nici un grup energetic nou, deşi noi minerii şi energeticienii, am ţinut preţurile competitive. Sunt singurele care în aceşti ultimi ani nu au crescut decât într-un procent foarte mic”, a mai declarat Marin Condescu. De altfel, acesta dă şi un exemplu elocvent, în care compară perioada anilor 1990 când cei 57.000 de mineri din Oltenia produceau 30 milioane tone cărbune şi aveau un salariu de 150 de dolari, cu anul 2011 când „cu 13.000 de mineri, producem aceeaşi cantitate de 30 milioane tone lignit şi avem un salariu de 950 de dolari”.

Condescu: „Sper să continue înfiinţarea CE Oltenia”

În aceste condiţii, cu un nou şef la Ministerul Economiei, liderul minerilor din Oltenia speră ca Lucian Bode să continue politica de înfiinţare a noii companii, pentru că această entitate este singura şansă de a exista locuri de muncă şi un viitor. „Dacă îşi va lua secretari de stat competenţi, lucrurile se vor rezolva. Tinereţea este un avantaj, dar e clar că trebuie schimbat ceva în mentalitate. Începem să vorbim despre privatizare şi management privat, fără să ne dăm seama că economia de piaţă liberă a dat faliment şi nu poate să rezolve problemele cu care se confruntă societatea”, a mai spus Condescu. De altfel, preşedintele USMO face un apel şi către politicienii gorjeni şi le transmite că „trebuie să fie uniţi şi nu trebuie să se certe între ei şi nici cu sindicatele”.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente