spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia, spre privatizare?

    CE Oltenia, spre privatizare?

    Delegaţia FMI s-a declarat nemulţumită de faptul că statul nu şi-a respectat promisiunea cu privire la privatizarea CE Oltenia, conform unor surse sindicale. În paralel, pe 19 ianuarie, Ministrul Economiei Varujan Vosganian a prezentat în cadrul emisiunii „Exces de putere” difuzată de Antena 3, lista companiilor ce nu se vor privatiza. CE Oltenia nu apare pe această listă, însă, cu toate acestea șeful Economiei declarând că „economia din România nu îşi va reveni până când statul nu se va retrage din economie”.

    Şeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel a prezentat sindicatelor, la întâlnirea de vineri, rezultatul discuţiilor purtate săptămâna trecută cu delegaţia FMI şi a Băncii Mondiale, delegații venite pentru o nouă evaluare în România. Reprezentanţii sindicali au precizat că, în mare parte, analiza a ieşit mulţumitoare în ceea ce priveşte CE Oltenia. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan susţine că, la analiza FMI, CE Oltenia cea mai mare companie de stat din România a ieşit bine. „Era normal ca CE Oltenia să iese bine la rezultatele activităţii desfăşurate. Anul 2012 a fost unul cu rezultate foarte bune, cu beneficii de 2.000 miliarde lei vechi”, a declarat Etăgan. Asemeni conducerii CE Oltenia, vicepreşedintele FNME îşi arată îngrijorarea asupra anului 2013, un an în care „vor fi probleme datorită certificatelor de dioxid de carbon, dar şi pe fondul unei cereri mai scăzute de energie pe acest an”. Şi totuşi, au fost şi voci sindicale care au susţinut că delegaţia FMI s-ar fi declarat nemulţumită faţă de faptul că nu s-au respectat angajamentele asumate cu privire la privatizarea CE Oltenia. „Ni s-a spus că ar fi plecat supăraţi pentru că nu s-a trecut la privatizare. Am înţeles că ar fi ameninţat că vor spune organismelor internaţionale că nu au fost respectate promisiunile, pentru că trebuia privatizată CE Oltenia”, a spus unul din liderii de sindicat care a participant la discuţii.

    Ministrul Economiei dă înapoi!

    Pe 21 decembrie, la audierile din comisiile de specialitate, cu ocazia numirii sale în funcţia de ministru la Economie, Varujan Vosganian se declara a fi împotriva vânzării pachetelor majoritare la companiile de stat din industrie, precizând că va fi de acord cu vânzarea unor pachete minoritare. „Piaţa de capital va rămâne un partener şi sunt un susţinător al extinderii pieţei de capital ca instrument de obţinere de surse investiționale. Este foarte important ca acţionariatul privat să crească în intreprinderile de stat, chiar dacă nu va fi majoritar. Nu mă număr printre cei care cred că ar trebui să vindem pachete majoritare la Hidroelectrica sau Transgaz, dar cred că putem vinde acţiuni”, a declarat înainte de finele anului 2012, Vosganian. Pe un post naţional de televiziune, la Antena 3, Ministrul Economiei a subliniat faptul că „Aş vrea ca în patru ani să facem curat. Statul să rămână cu funcţia sa de reglementator şi garant al liberei competiţii şi al proprietăţii şi să nu mai fie actor economic decât cu o asumare politică clară, în câteva unităţi energetice, poate la Transporturi şi în câteva componente ale industriei de Apărare. În rest, totul trebuie privatizat”. Acesta a enumerat şi companiile de stat ce nu se vor privatiza. „Nu se vor privatiza, probabil, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica. Tranziţia din România, din punct de vedere economic, nu se va încheia până ce statul nu se va retrage din economie”. Ministrul Economiei a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care consideră că „managementul proprietăţii de stat a fost defectuos”. Situaţia este una complicată, mai ales că şeful Executivului, Victor Ponta, a susţinut permanent că CE Oltenia va fi listată pe bursă, printr-o majorare de capital de 15 % . Pe 28 decembrie, cu ocazia vizitei efectuate la Târgu-Jiu, Victor Ponta declara că „anul viitor, prin majorare de capital 15% din acţiuni să fie scoase pe bursă, iar banii să rămână în companie pentru investiţii, iar tot ceea ce ţine de continuarea dezvoltării şi reformării pieţii energiei, va fi în favoarea unei strategii pe 10-15 ani în ceea ce priveşte energia pe cărbune şi ceea ce înseamnă partea principală a economiei judeţului”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: