spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicCenuşa de la termocentrale, testată pentru asfaltări de drumuri

    Cenuşa de la termocentrale, testată pentru asfaltări de drumuri

    Cenuşa obţinută în urma arderii cărbunelui de la Termocentralele Turceni şi Rovinari ar putea fi folosită la construirea de drumuri şi autostrăzi. Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a trimis probe de cenuşă la un institut de analiză pentru a vedea dacă aceasta nu este toxică şi poate fi folosită în amestec cu alte materiale la construirea de drumuri şi autostrăzi. Proiectul ar putea avea succes, acesta fiind susţinut şi de ministrul Cercetării în Învăţământ, Mihnea Costoiu.

    Dacă la Turceni belgienii vor folosi cenuşa de la unitatea energetică pentru fabricarea rigipsului folosit în construcţii, cenuşa de la Termocentrala Rovinari ar putea fi utilizată la asfaltarea drumurilor şi autostrăzilor. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, a anunţat că managerul Complexului Energetic Oltenia a trimis probe de cenuşă, rezultată din arderea cărbunelui, spre analiză la un institut de cercetare pentru a se stabili dacă aceste reziduuri nu sunt toxice oamenilor şi pot fi folosite la construcţii de drumuri şi autostrăzi. „Acest material este foarte ieftin şi se foloseşte în lume la construcţii de drumuri”, mai spune Ion Călinoiu, care aminteşte că Lafarge foloseşte acest tip de cenuşă de cărbune în compoziţia cimentului.

    „Am dus la Policlinica din Bucureşti probe de cenuşă de la Termo Rovinari şi Turceni ca să facem analizele. Acest material, în lume, se foloseşte ca şi material de construcţie în modernizarea drumurilor, autostrăzilor şi este foarte ieftin. Cred că şi pentru noi este momentul să ne gândim că trebuie să protejăm mediul, reducând exploatările de-a lungul râurilor care se fac, unele, şi cu nerespectarea condiţiilor de a nu avea probleme cu degradări, urmare a neregularizării circuitului apei pe râul respectiv, dar mai ales de a utiliza cenuşa care a însemnat foarte mari costuri să o stabilizăm. Fumul de cenuşă de la Rovinari nu cred că e uitat, chiar dacă acum e vorba de o cheltuială în plus şi se vorbeşte de fluid dens în depozitarea cenuşii, ea trebuie să devină utilă, deja se foloseşte în fabricarea cimentului, de ce nu ar venii şi un material de construcţii foarte bun şi ieftin?!”, a explicat optimist Ion Călinoiu. Conducerea CEO aşteaptă rezultatul analizelor privind folosirea cenuşii de cărbune la asfaltarea drumurilor, însă, şeful judeţului, Ion Călinoiu, se declară convins că aceste substanţe nu sunt toxice pentru oameni. Soluţia ca cenuşa rezultată de la termocentrale să fie folosită în realizarea drumurilor a venit de la ministrul delegat pentru Învăţământ şi noul senator de Gorj, Mihnea Costoiu, care a declarat că acest lucru poate aduce avantaje pentru toată lumea.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: