Acasa / Economic / CEO, amendat cu 10.000 de lei de ITM Gorj. Minerii de la Lupoaia sunt nevoiți să meargă pe jos și 8 kilometri

CEO, amendat cu 10.000 de lei de ITM Gorj. Minerii de la Lupoaia sunt nevoiți să meargă pe jos și 8 kilometri

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost amendat cu 10.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj din cauza condițiilor în care sunt transportați minerii de la cariera Lupoaia. În presă au apărut imagini cu angajații de la Lupoaia care erau transportați în remorca tractorului, în condiții total improprii. „În urma verificărilor, inspectorii de muncă au constatat că muncitorii sunt transportaţi cu mijloace auto neomologate şi au dispus sancţionarea angajatorului cu o amendă de 10.000 de lei”, a precizat George Octavian Romanescu, inspector şef al ITM Gorj. De asemenea, s-a impus, ca şi măsură, interzicerea folosirii mijloacelor de transport neomologate.

Minerii merg pe jos și opt kilometri

Cariera Lupoaia din cadrul CEO a rămas de mai multe zile fără serviciul de transport al minerilor către locul de muncă. Astfel, unii dintre mineri sunt nevoiți să meargă pe jos pe distanțe chiar și de opt kilometri. Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului „Solidaritatea 2013“, a spus că majoritatea angajaților au vârste înaintate și suferă de boli profesionale, motiv pentru care tractoriștilor care transport diferite piese li se face milă de ei și îi lasă să urce în remorci: „Ni s-a dat dreptate de către ITM Gorj. Vârsta medie a angajaților de la cariera Lupoaia este de 50 de ani. Personalul este îmbătrânit și suferă de boli profesionale. Ei trebuie să meargă și patru kilometri pe sens până la cel mai îndepărtat excavator. Unii tractoriști i-au luat de milă, pentru că sunt bolnavi“.

Fără transport de nouă zile

Cariera Lupoaia a rămas fără transport de nouă zile. Sindicalistul Nicu Bunoaica susține că oamenii sunt revoltați și vor ca astăzi să nu mai meargă la locul de muncă. „În carieră lucrează aproximativ 600 de oameni, din care jumătate merg în carieră și beneficiează de transport. Mâine (n.r. – astăzi), oamenii au vrut să nu mai intre la program, pentru că li s-a promis că să rezolvă situația, dar nu s-a întâmplat nimic. Probabil că oamenii nu se vor mai duce la muncă“.

„Nu a câștigat cine trebuie“

Nicu Bunoaica spune că societatea care a preluat de aproximativ o lună transportul minerilor dispune de mașini corespunzătoare, dar contractual a expirat, pentru că a fost încheiat doar pe 22 de zile și nu a mai fost prelungit: „Directorul de EMIC și conducerea CEO nu au știut de această situație? De nouă zile nu avem transport. Domnul Boza îmi trimite mesaje că este semnat contract contractul de ieri (n.r.-luni) dimineață. Din punctual meu de vedere nu a fost luat de cine trebuie. Mijloacele de transport de la firma care a venit corespund. Au roțile mari și pot intra și atunci când plouă sau ninge“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*