spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO, de temut în Sud-Estul Europei

    CEO, de temut în Sud-Estul Europei

    Liderul de sindicat Marin Golea crede că CEO trebuie să exporte energie pentru a putea continua programul de investiţii şi modernizări. Acesta consideră că intrarea CE Oltenia pe piaţa de energie din Sud-Estul Europei va crea probleme tuturor producătorilor de energie.

    Cu o încredere în experienţa acumulată de Iulian Iancu în domeniul energetic, liderul de sindicat şi vicepreşedintele FNME Marin Golea transmite specialiştilor că pentru a se continua programul de investiţii la CE Oltenia trebuie să se exporte energie. Exemplificând capacitatea mare de producere şi livrare de energie, dar şi rezervele mari de cărbune, Golea spune că CE Oltenia ar fi ajuns să aibă venituri mari dacă exporta mai demult energie. În plus, liderul de sindicat este convins de faptul că „sunt interese. CE Oltenia pe piaţa de energie din Sud-Estul Europei ar aduce mari probleme tuturor producătorilor. Sunt probleme mari care trebuie soluţionate pentru a putea exporta”. În acest sens, vicepreşedintele FNME a exemplificat una din situaţiile grele prin care va trece compania pentru a ajunge la exportul de energie. „Un cetăţean pe terenul căruia se montau zece stâlpi a cerut zece miliarde lei vechi pentru fiecare stâlp. Pe de altă parte nu ne-ar da voie nici bulgarii să exportăm pentru că au şi ei termocentrala lor, nouă de la Tarniţa”, a mai spus Golea. Acesta nu a omis să nu-şi arate îngrijorarea faţă de faptul că la graniţă s-au deschis offshoruri de către traderii din energie. „Chiar domnul Ciurel când era cu domnul Niţă a dat, prin Bulgaria, de doi secretari de stat, aveau o firmă. Lucrurile nu sunt atât de simple iar traderii sunt unşi cu toate alifiile, sunt oamenii cu ochii albaştri care şi-au făcut offshoruri pe graniţă”, a mai precizat sindicalistul. Surse din cadrul CE Oltenia au declarat faptul că cei care fac comerţ cu energie participă la licitaţiile lunare, semestriale organizate de Transelectrica pentru a rezerva capacităţi de transport energie. În prezent, toate contractele de vânzare energie se fac pe piaţa OPCOM sau între un producător şi un consumator final.

    Uite strategia, nu e strategia

    Şi totuşi amânarea realizării strategiei energetice ar putea crea probleme pe viitor în întreg sistemul energetic. La rândul lui, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan îi transmite premierului Ponta să ia în serios realizarea acestei strategii energetice. „De mai bine de 20 de ani se tot vorbeşte de această strategie energetică. Toate guvernările au făcut strategii, dar nimeni nu le-a finalizat. Acum aud că nu sunt fonduri. Cred că vor fi fonduri când se vor termina centralele pe cărbune şi apă”, a completat Etăgan.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: