spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO a înregistrat profit în prima lună din anul 2018

    CEO a înregistrat profit în prima lună din anul 2018

    Conducerea Complexului Energetic Oltenia și-a propus ca anul 2018 să fie al doilea consecutiv în care unitatea să înregistreze profit Sorinel Boza, managerul CEO, a declarat, în cadrul unei emisiuni realizate de Ziarul Financiar, că unitatea a încheiat cu profit prima lună din anul 2018: „Am încheiat anul 2017 cu un rezultat financiar pozitiv, fiind primul de acest fel din istoria scurtă a Complexului Energetic Oltenia. Am înregistrat un profit de aproape 210 milioane lei RON. Și pe luna ianuarie înregistrăm un profit nu prea mare. Încercăm să revenim acolo unde ne este locul”.

    Prețul certificatului de dioxid de carbon s-a dublat

    Cea mai dificilă problemă o reprezintă în momentul de față prețul certificatului de dioxid de carbon, care s-a dublat față de anul trecut. CEO este nevoită să achiziționeze un certificat pentru aproape fiecare Megawat produs, ceea ce duce la creșterea prețului de producție. Deținerea certificatelor CO2 este o obligație pentru unitățile care poluează.

    „În această perioadă suntem afectați de costul certificatului CO2, care intră în costul Megawatului. Plătim aproape un certifica, pentru un Megawat. 4,5 – 5 euro pe certificat, iar în acest an prețul este între 8,9 și 10,3 euro. Este foarte dificil să plătim acest sume pe certificate. La 1,5 milioane de Megawați pe care îi producem, noi trebuie să achităm cam zece milioane de euro doar ca să funcționăm“, a precizat Boza. Acesta a mai spus că chiar dacă se vor monta grupuri energetice noi, unitatea tot va fi nevoită să cumpere certificate, dar că numărul lor va fi mai mic, astfel că ar putea să ajungă la o jumătate de certificat pentru un Megawat produs.

    Credite de un miliard de euro

    Complexul Energetic Oltenia are de achitat credite de un miliard de euro până în anul 2030. „Avem un miliarde de euro investit în retehnologizare, care reprezintă un credit care trebuie achitat până în 2030 și este o piatră grea. Nu avem datorii la bănci. Anul trecut am achitat rate în valoare de 250 milioane de lei. Avem toate datoriile plătite, contribuții la stat, plăți la furnizori și avem un cash care ne permite să achiziționăm ceea ce avem nevoie”, a mai spus Sorinel Boza.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: