spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicCererea de cărbune nu lasă minerii pe drumuri

    Cererea de cărbune nu lasă minerii pe drumuri

    „În urma implementării actului normativ, nu se realizează disponibilizări de personal”. Aceste asigurări au fost date de către purtătorul de cuvânt al Guvernului Ioana Muntean. Directorul din cadrul Ministerului Economiei Mihai Găman a declarat că „managerul viitoare companii va lua o decizie în acest sens, însă, dacă va exista cerere de cărbune şi energie, probabil că nu vor mai fi”.

    „În România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit, care să fie suficient de mari pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la briefingul de presă susţinut. Reprezentanta Guvernului a mai precizat că „înfiinţarea unor societăţi integrate la nivel regional, ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou-înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România”. În declaraţia făcută, Muntean a declarat că, în ceea ce priveşte CE Oltenia „obiectul principal de activitate a noului complex: producerea şi furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor şi carierelor de lignit”.

    Găman: „Trebuie să ne încadrăm în termene”

    „În urma implementării acestui act normativ, prin crearea de noi entităţi juridice, nu se realizează disponibilizări de personal. Finalizarea, în condiţiile legii, a reorganizării producătorilor de energie electrică în cele două complexuri energetice se va face după obţinerea deciziei de autorizare a concentrării economice, de la Consiliul Concurenţei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. În mod normal, după ce s-a aprobat Hotărârea de Guvern de înfiinţare a CE Oltenia, se va trece la efectuarea paşilor de fuziune. Directorul din Ministerul Economiei Mihai Găman a declarat pentru Acces Tv că „problema avizelor din partea sindicatelor şi a Comisiei de Dialog Social a fost rezolvată, a fost dată Hotărârea de Guvern. Se va trece la fuziune, audit … trebuie să ne încadrăm în termenul de 140 de zile prevăzut”. În ceea ce priveşte lipsa disponibilizărilor, Găman consideră că „acum nu sunt disponibilizări, însă, ce se va întâmpla după înfiinţarea CE Oltenia, care este strategia, atunci vom şti”. Întrebat cât de valabilă este declaraţia dată de Ioana Muntean, în condiţiile în care spre exemplu SNLO, parte integrantă din CEO, are prevăzut pentru 2012-300 de disponibilizări, Mihai Găman a spus doar că „programele de restructurare sunt ale societăţilor. Ei fac calcule. Dacă vor pleca aceasta este decizia managerului viitoarei companii. Probabil că nu vor fi disponibilizări, dacă va exista cerere de cărbune şi energie”. Una peste alta, directorul din cadrul Ministerului Economiei a accentuat faptul că „nu discutăm acum despre disponibilizări. Noi trebuie să ne gândim la rezultatele economice pozitive”. Anunţul dat de purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost bine primit de către sindicate. Preşedintele Sindicatului Mine-Energie Jilţ Turceni Adrian Marciuc a precizat că „noi sindicatele suntem pregătite pentru noua provocare, fiind total împotriva disponibilizărilor”. La rândul lui, vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan consideră că „este bine dacă Guvernul se gândeşte la oameni şi nu la restructurări”.

    Reprezentativitate pentru CE Oltenia

    Faptul că CE Oltenia va avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit, acest lucru va da se pare bătăi de cap sindicatelor. Acest lucru pleacă de la faptul că în prezent sindicatele nu au reprezentativitate pentru noul complex înfiinţat CE Oltenia. Din obiectul de activitate prezentat şi pe care îl va avea CE Oltenia reiese că sindicatele ar trebui să aibă reprezentativitate pe sectoare de activitate. În prezent, Sindicatul Mine-Energie Jilţ Turceni are reprezentativitate doar pe CE Turceni, declaraţie făcută de preşedintele Adrian Marciuc. Poziţia FNME este dată de vicepreşedintele Gheorghe Etăgan, care a declarat că „problemele de reprezentativitate vor fi clarificate pe parcurs. Noi am cerut „Sector Mine Energie”, şi cred ca se da o Hotărâre cu privire la sectoare. Conform legii, se vor prelua contractele”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: