spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicCiobotărică pregăteşte un plan de eficientizare a CEO

    Ciobotărică pregăteşte un plan de eficientizare a CEO

    Managerul CEO, Laurenţiu Ciobotărică, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte situaţia companiei şi a declarat că pregăteşte un plan de eficientizare, astfel încât în CEO să nu ajungă în pragul insolvenţei. Acesta a anunţat, ieri, că rezultatul financiar estimat al companiei pentru anul trecut este unul negativ, fiind înregistrată o pierdere în valoare de 895 de milioane de lei. Ciobotărică a detaliat că, din această sumă, 725 de milioane o reprezintă pierderea din exploatarea minieră, iar 170 de milioane de lei din activitatea financiară. Ciobotărică a prezentat situaţia financiară a companiei energetice în prezenţa celorlalţi membri ai Directoratului, Daniel Antonie, Ion Ilie şi Ion Petroniu. Prezent a fost şi un consilier al ministrului Energiei, Valeriu Ivan.

    ciobotarica

    „Siguranţa Energetică Naţională depinde de noi”

    În privinţa privatizării CEO, şeful companiei a declarat: „E atributul acţionarului să vorbească despre privatizare, eu sunt executivul. Acţionarul poate decide ce face cu acţiunile lui”, a spus managerul. Reprezentantul Ministerului Energiei, prezent la CEO, Valeriu Ivan, a fost tranşant: „Să mai spun încă o dată ce s-a spus deja de 10 ori până acum? Nu s-a schimbat absolut nimic în ultima perioadă. Se doreşte privatizarea unei părţi. Există o hotărâre de guvern în care s-a specificat clar cum şi cât se privatizează, conform hotărârii de acum doi ani”, le-a spus Ivan jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă de la Târgu-Jiu. Laurenţiu Ciobotărică a ţinut să precizeze, că producătorul de energie funcţionează la capacitate maximă, fără probleme cu stocurile de cărbune, declarându-se pregătit indiferent de evoluţia vremii în perioada următoare. „Siguranţa Energetică Naţională depinde de foarte mult de noi. Nu sunt probleme în activitate, funcţionăm la capacitate maximă, nu avem probleme cu stocurile de cărbune, indiferent care va fi prognoza meteo în perioada următoare, suntem pregătiţi, suntem foarte organizaţi, avem dispecerate, avem în fiecare rapoarte şi monitorizăm permanent activitatea şi nu sunt riscuri pe care să nu le putem şi pe care nu le putem preveni”, a declarat şeful CEO, Laurenţiu Ciobotărică.

    Rezultate concludente

    „Veniturile companiei în 2015 au fost de 4,45 miliarde de lei, din această sumă, 4,38 miliarde de lei reprezintă partea de exploatare, iar din activitatea financiară 77 milioane de lei. De asemenea, avem cheltuieli estimate în sumă de 5,35 miliarde de lei, din care 5,1 miliarde de lei din exploatare, iar 248 milioane de lei din activitatea financiară. Rezultatele estimative la închiderea exerciţiului financiar sunt un rezultat negativ de 895 milioane de lei din care, din activitatea de exploatare aproximativ 725 milioane de lei, iar financiar 170 milioane de lei. S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie. Vreau să ştiţi că ştiu foarte bine cifrele pentru că sunt directorul Diviziei Financiare din CEO, în luna decembrie am înregistrat următoarele elemente: avem un transfer de afacere pentru cariera Berbeşti cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane de lei. Ea va fi adusă în bilanţ, conform reglementărilor pentru că trebuie să descărcăm activele respective care nici nu mai sunt la noi şi trebuie să înregistrăm elementele din tranzacţie. De asemenea, la sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane de lei. Faptul că nu le-am achiziţionat sau că nu le-am plătit nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare, cheltuieli operaţionale pentru 2015. E ca şi când nu aş avea bani să plătesc impozitul pe salarii şi nul-aş mai înregistra”, a explicat managerul.

    Datorii de recuperat

    Ciobotărică a vorbit şi despre creanţele neîncasate de companie de la diferite societăţi ale statului. „De asemenea, avem pierderi din creanţe, înseamnă sume de bani pe care compania le are de recuperat din vânzări de cărbune şi energie termică în sumă de 419 milioane de lei. Am vândut la RAAN şi nu am încasat suma de 220 milioane de lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, am vândut la Oradea, UATAA şi CET Arad. Suma respectivă este de fapt o pierdere. Vorbim şi de tranzacţii încheiate în anii anteriori, nu numai în 2015. S-a evoluat foarte atent sumele de toate departamentele din companie, s-au analizat foarte clar şansele de câştig, situaţia litigiilor, nu există creanţe istorice pe care compania să nu fi încercat să le recupereze. S-a făcut tot ce se putea face, dar în momentul de faţă, noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi recuperate în totalitate. Există la câteva din ele o proporţie de 10-15% şanse de recuperare. Pierderi sunt şi cu cariera Seciurile, 15 milioane de lei, unde compania trebuie să reconstruiască locuinţele oamenilor. Există dosare care generează mari pierderi, se reconstruiesc proprietăţile celor expropriaţi”, a mai spus şeful CEO.

    Pierderi din investiţii abandonate

    Managerul CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a mai spus că există investiţii în companie nerealizate care intră la pierderi, el amintind de blocul energetic 6 de la Turceni. „Investiţii nerealizate din anumite motive obiective, dar care o parte nu se vor realiza niciodată pentru că sunt considerate pierderi şi costuri pentru companie. E vorba de blocul 6 Turceni. Totdeauna trebuie să fim optimişti şi eu sunt optimist. Aceste informaţii sunt cunoscute de finanţatorii noştri”, a mai completat Ciobotărică.

    Pregăteşte schimbări pentru eficientizarea CEO

    Noua conducere a Complexului Energetic Oltenia susţine aplicarea unui plan de eficientizare care ar putea duce la schimbări. Concret, directorul CEO vorbeşte de luarea unor măsuri care să ducă la maximizarea veniturilor şi minimizarea costurilor. „Aşa cum luăm măsuri în privinţa minimizării costurilor, vom lua măsuri şi în privinţa maximizării veniturilor”, susţine şeful CEO. Ciobotărică a ţinut să precizeze şi faptul că nu doreşte să aducă compania într-o zonă de risc. „Nu există riscul ca această companie să nu îşi poată achita obligaţiile pe care le are. Lucrăm împreună, cu susţinerea Consiliului de Supraveghere, la un plan de eficientizare şi restructurare a companiei astfel încât obiectivele pe care ni le asumăm să fie predictibile, măsurabile, coantificabile şi să arătăm stabilitate. Putem avea stabilitate în condiţiile în care astfel de evenimente, care au generat în anii anteriori pierderi, să nu mai apară. Continuăm să livrăm la companii, dar ne vom acoperi întotdeauna riscul de neîncasare. Complexul Energetic Oltenia nu este nici agenţie judeţeană nici naţională să ajute alte companii, vindem pe bani. Putem fi parteneri dar în condiţiile în care să nu generăm pierderi pentru CEO”, a menţionat managerul interimar.

    „Trebuie să avem o strategie agresivă”

    Ciobotărică a precizat că îşi va îndrepta atenţia în acest an spre Divizia Minieră, aici fiind semnalate mai multe probleme, chiar şi de restructurare de personal, dar nu a dorit să intre în detalii. „Această companie va trebui să facă faţă tuturor schimbărilor care vor apărea în perioada următoare. Avem Divizia Minieră şi acolo va trebui să fim atenţi ca lucrurile să meargă în direcţia bună. Ne dorim scăderea costurilor de producţie, pentru că acolo avem predictibilitate şi acolo ţine de noi. Veniturile din vânzarea de energie trebuie să fie mai mari decât cele de producţie. În momentul de faţă nu sunt mai mari. Ce ne-am propus în următorii cinci ani, să fim mai agresivi să intervenim şi asupra legiuitorului pentru a nu ne crea dezavantaje în raport cu concurenţii din piaţă”, a mai specificat Ciobotărică.

    Fără restructurări de personal

    Directorul general interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, nu a promis profit pentru 2016, dar a declarat că îşi va da silinţa ca CEO să nu ajungă în insolvenţă ca şi Complexul Energetic Hunedoara. „Nu voi accepta nicio influenţă din nicio zonă în care cineva să ne spună că ar fi mai bine să facem altceva. Acest proces de eficientizare nu presupune reducerea numărului de salariaţi aşa cum unii au tendinţa să spună. Reducerea numărului de salariaţi se va face conform planului de management. Nu am o ţintă cu zona de personal, dar trebuie să rămânem eficienţi. Noi ne vom gândi la salariaţii companiei, CEO trebuie să funcţioneze eficient. Nu preconizăm profit pentru 2016, ci pentru 2017. Nu doresc să aduc CEO ca CEH, într-o zonă de risc. Nu suntem în acel punct, dar putem ajunge oricând. Nu doresc să vin să vă spun că am găsit o soluţie că doresc creşterea preţului la energie şi reducerea costurilor cu 10%, ci vreau stabilitate, echilibru. Vreau să mergem înainte”, a declarat optimist Ciobotărică, directorul Diviziei Financiare din CEO care a preluat conducerea companiei pentru o perioadă scurtă, de interimat, după revocarea lui Laurenţiu Ciurel.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: