spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicClauză de forţă majoră în energie

    Clauză de forţă majoră în energie

    Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a activat clauza de forţă majoră din cauza secetei, lucru care-i permite să diminueze cantităţile de energie vândute către furnizori, fără a fi obligată la plata de daune. Dispecerul naţional a cerut o creştere a cantităţii de energie livrată, lucru ce face ca termocentrala Turceni să funcţioneze la maxim, cu cinci grupuri energetice din cinci. Situaţia este asemănătoare şi la CE Rovinari, acolo unde cererea mare de energie a dus la mărirea programului de lucru al minerilor la şase zile.

    „Am cerut partenerilor de contract activarea clauzei de forţă majoră. A şi intrat în vigoare, odată cu primirea, ieri, a certificatului constatator de la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti”, au declarat surse din cadrul Hidroelectrica, pentru Money.ro. Ca atare, livrările de energie ale Hidroelectrica vor fi reduse cu 20%-30%, fără ca firma să fie obligată să plătească daunele prevăzute în contracte. Hidroelectrica ar putea rămâne până la finele anului în situaţie de forţă majoră. Situaţia este generată de seceta prelungită şi a fost anticipată de săptămâna trecută, când Hidroelectrica a declarat stare excepţională, în special din cauza scăderii debitelor de pe Dunăre.

    Producţia termo, în atenţia Hidroelectrica

    Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră în cadrul contractelor aflate în derulare, astfel încât compania să poată reduce livrările de energie, proporţional cu reducerea producţiei cauzată de seceta severă din acest an, a anunţat Constantin Trihenea, director general al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, gradul estimat de acoperire a obligaţiilor contractuale din producţia proprie este de 63%, până la sfârşitul anului. La atât se situează în acest moment producţia faţă de prognoza bazată pe debitele multianuale, a mai spus Trihenea. Clauza de forţă majoră va fi aplicată în toate contractele de vânzare a energiei electrice în termen de 48 de ore, începând din 27 septembrie. „Astăzi (n.red. 27 septembrie)la ora 13:00 Camera de Comerţ ne-a transmis cele 41 de avize necesare pentru forţa majoră. Potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore Hidroelectrica va notifica în scris fiecărui partener aplicarea clauzei care înseamnă livrarea către fiecare dintre partenerii noştri a unei catităţi de energie care însumat să reprezinte exact valoarea pe care o producem”, a declarat pentru Hotnews, Trihenea. Printre clienţii Hidroelectrica se afla renumiţii băieţi deştepţi. Companii precum Alro, Energy Holding, Arcelor Mittal, vor fi nevoite, cel puţin până sfârşitul anului, să caute energie în alte părţi, o variantă fiind bursa energiei OPCOM, conform Hotnews. Trihenea susţine că Hidroelectrica a apelat la clauza de forţă majoră pentru a nu ajunge să producă pe pierdere aşa cum s-a întâmplat în 2003, an în care s-a înregistrat o secetă foarte puternică. În acel an, Hidroelectrica nu a activat clauza de forţă majoră, fiind nevoită să cumpere energie termo mult mai scumpă pentru a-şi onora contractele. Neactivarea clauzei a provocat companiei pierderi uriaşe.

    Activitate intensă la Complexuri

    Situaţia prin care trece Hidroelectrica, este una favorabilă termocentralelor ce produc energie pe bază de cărbune. Dacă de mai bine de două luni CE Turceni funcţiona cu patru grupuri energetice din patru, de trei zile însă termocentrala lucrează la capacitate, cu cinci grupuri din cinci. Conducerea CE Turceni şi-a luat propriile măsuri interne, autosesizându-se în cazul acestei crize de energie pe hidro. Urmare a solicitărilor venite din partea Dispeceratului Naţional, CE Turceni furnizează câte 1500MW /h. Situaţia generată de secetă devine una tot mai tensionată în sistemul energetic naţional, în condiţiile în care zilnic au întâlniri şi discuţii între directorii generali de la complexuri şi conducerea Hidroelectrica, pentru găsirea de soluţii. În această situaţie, clienţii Hidroelectrica vor fi nevoiţi să se îndrepte către producţia termo şi să cumpere direct de pe piaţă. Trihenea a precizat că termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova sunt pregătite să furnizeze energia necesară pentru a compensa cantităţile lipsă.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: