spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicCompaniile energetice, scoase la vânzare

    Companiile energetice, scoase la vânzare

    Şase companii energetice din ţară vor fi supuse privatizării, prin oferirea de pachete minoritare de acţiuni. Aceste declaraţii, dar şi cursurile de instruire, la care vor participa directorii generali de la Complexul Rovinari, Turceni şi SNLO, pe marginea planului de afaceri integrat ar putea fi un răspuns la intenţiile actualului Guvern. Întrebat dacă printre cele şase companii se va regăsi şi Complexul Turceni, directorul general Octavian Graure a refuzat să comenteze.

    România va lansa o nouă serie de privatizări în săptămânile viitoare, oferind pachete minoritare de acţiuni în şase dintre companiile energetice, controlate de stat, a declarat preşedintele Traian Băsescu ziaristului Neil Buckley, care relatează despre aceasta pe blogul găzduit de Financial Times. În opinia preşedintelui Traian Băsescu „noile privatizări ar trebui să devină « un motor al creşterii ». „Vom vinde înainte de sfârşitul acestui an părţi importante din cele mai mari companii deţinute de stat. Banii obţinuţi din aceste licitaţii vor merge la fondul de dezvoltare, aceştia nu sunt destinaţi consumului”, a mai declarat şeful statului.

    Cu managerii la instruire

    Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea a precizat că săptămâna viitoare directorii generali sunt chemaţi să participe la cursuri de instruire, pe marginea planului de afaceri integrat, asta în condiţiile în care se are în atenţie angajamentele asumate cu FMI, reforma, dar şi strategia în domeniu. De altfel, Ministerul Economiei are atribuţia de a elabora o strategie de dezvoltare şi de a găsi soluţii la reforma în domeniu, el fiind cel care coordonează toate aceste acţiuni. Preşedintele executiv al USME, Adrian Marciuc consideră că o listare pe bursă ar fi un lucru bun „dacă nu este privatizare completă este bine. Consider că statul trebuie să aibă controlul majoritar. Fondul Proprietatea are acţiuni în procent de aproximativ 25%, dacă statul mai scoate un procent de 26% atunci, cu cele 51% procente date pierdem controlul la companiile de stat. Trebuie gândit foarte bine paşii făcuţi”.

    Liber la managementul privat

    Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu, consideră că managementul privat la companiile de stat trebuie să beneficieze de libertate de decizie şi să nu ceară acordul ministrului, pentru a face plăţi sau investiţii, aşa cum se întâmplă în prezent. „Un element esenţial este selectarea unei conduceri private, nu în sensul că aceea trebuie să fie neapărat mai competentă, ci trebuie să fie mai liberă să ia deciziile. Trebuie să existe reprezentanţi în adunările generale, ca reprezentanţi ai acţionarilor, ai statului într-o măsură sau alta, care să aibă libertatea de a lua decizii economice. Trebuie să existe un management care nu se duce la ministru să ceară autorizaţie, pentru a face plăţi, pentru a face investiţii, aşa cum funcţionează în acest moment”, a menţionat Olteanu. Viceguvernatorul BNR consideră că în ultimii 20 de ani au existat 6-7 valuri de restructurări în cazul acestor companii, dar fără să aibă rezultat. „În această vară trebuie să se stabilească criteriile, consultanţii pentru selectarea managementului privat. Noi vorbim de un management privat, selectat pe criterii de competenţă şi care are libertatea necesară de a lua decizii economice. Ideea este libertatea care se dă managementului unei companii de a lucra în spirit economic”, a mai spus Olteanu. Acesta a menţionat că decizia referitoare la privatizarea activelor statului este luată de Guvern, fie că este vorba de vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni sau de a unuia majoritar. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, cu o lună în urmă, că Fondul a fost de acord cu aducerea în cadrul celor mai mari întreprinderi de stat a unor manageri independenţi din sectorul privat, selectaţi la nivel internaţional.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: