spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicComplexul Oltenia, scos la privatizare

    Complexul Oltenia, scos la privatizare

    „Noul Complex Oltenia va fi privatizat imediat, în totalitate, alături de ceilalaţi producători!”. Aceasta este concluzia la care a ajuns fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel, în urma analizării scrisorii de intenţie a Guvernului către FMI. Ciurel a precizat că informaţia există pe surse, nu a fost negată de guvernanţi, deoarece se merge pe soluţia de a ascunde lucrurile, până în ultimul moment, pentru a se evita mişcările sindicale. „La foarte multe din aceste companii, ministerul a angajat deja avocaţi şi consultanţi pentru demararea procedurilor, chiar fără ştiinţa acestor societăţi”, a declarat Ciurel.

    Conform declaraţiilor date de fostul director general de la CE Rovinari Laurenţiu Ciurel, în scrisoa¬rea de intenţie adresată board-ului FMI, Executivul a prezentat mo¬da¬lităţile prin care se intenţionează să re¬ducă cu patru miliarde de lei (0,8% din PIB) arie¬ratele companiilor de stat până la sfâr¬şitul anului. Statul vrea să şteargă datoriile com¬paniilor sale, către bugetul general conso¬lidat. La sfârşitul primului semestru, datoriile marilor contribuabili către buget erau de peste 12,7 miliarde de lei, din care peste 60% aparţineau com¬paniilor de stat. Potrivit şefului misiunii FMI în Roma¬nia Jeffrey Franks, arieratele com¬paniilor de stat sunt de aproximativ 20 de miliarde de lei. Până în septembrie, conform ţintelor din document, acestea trebuie sa scadă la 16,5 miliarde de lei. „Pentru a reduce datoriile intre¬prin¬derilor de stat, Executivul va recurge la urma¬toarele me¬tode: va des¬chide pro¬cedura de fali¬ment, pentru o parte din companii, fir¬mele cu profit îşi vor plăti datoriile, conform unui calendar convenit, iar arieratele acu¬mulate către bugetul ge¬ne¬ral consolidat vor fi şterse. În unele ca¬zuri, statul a cerut aprobarea autoritaţilor CE, pentru a opera majorări de capital sau pentru a putea oferi fără probleme suport direct de cash, pentru plata dato¬riilor”, consideră Ciurel.

    Guvernul Boc pune la mezat energia Olteniei

    Redăm mai jos o parte din textul scrisorii de intenţie, pe care Executivul a înaintat-o oficialilor FMI.

    „În condiţiile în care listarea Petrom a fost un eşec, Guvernul păstrează calendarul de privatizări, deja convenit pentru alte companii la care statul are pachet minoritar şi va relansa oferta de acţiuni Petrom, la începutul anului viitor.
    – Acţiuni ale altor companii vor fi listate în trei etape, începand cu Transelectrica în luna octombrie şi Transgaz în luna decembrie.
    – Companiile la care statul intenţionează să îşi vândă participaţia în prima etapa sunt: Oltchim (vânzarea acţiunilor către un investitor strategic) Romgaz (vânzarea participaţiei de 15% prin oferta publică iniţială), Tarom (vânzare catre investitor strategic sau prin oferta publică iniţială-o participaţie de 20%), Transelectrica (vânzarea participaţiei de 15% prin oferta publică secundară plus o majorare de capital ulterioară de 12%), Transgaz (vânzare prin oferta publica secundară-participaţie de 15%). Consultanţii juridici pentru primele companii au fost deja angajaţi, potrivit scrisorii de intenţie. De asemenea, până la sfarşitul lunii septembrie statul va contracta intermediari, pentru primul grup de companii.
    • Companiile care vor fi privatizate în a doua etapă sunt: Termoelectrica (vânzarea subsidiarelor din Galaţi şi Brăila şi continuarea procesului de creare de joint-ventures cu investitorii strategici din ELCEN, pentru a construi noi unitaţi, cu deţinere privată, în Bucureşti şi Constanţa), Hidroelectrica (vânzare prin oferta publica iniţială), Petrom (vânzare prin oferta publică secundară).
    • Companiile care vor fi scoase la privatizare în ultima etapă sunt: Electrica Serv (privatizarea întregii companii), Nuclearelectrica (cel puţin 10% prin majorare de capital), noua companie creată din fuziunea celor trei subsidiare de aprovizionare Electrica (privatizare majoritară), noua companie formată din subsidiarele Electrica pentru distribuţie, noul producător de energie Hunedoara, creat din fuziunea celor patru mine viabile ale CNH şi centralele din Paroşeni şi Mintia, noul producător de energie creat din fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Craiova, Rovinari şi Turceni.
    • În companiile cu capital majoritar de stat se vor angaja manageri privaţi, pentru principalele poziţii din companie, după ce o firmă recunoscută internaţional de head-hunting va face recrutările. Membrii consiliilor de administraţie vor fi selectaţi de către acţionari şi validaţi de către experţi independenţi. Căutarea managerilor va începe în luna octombrie iar selecţia finală se va realiza la sfârşitul lunii decembrie”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: