spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicComplexul Oltenia, ultima variantă

    Complexul Oltenia, ultima variantă

    Ministerul Economiei se declară în continuare interesat de crearea celor două mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. Declaraţia îi aparţine directorului din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Săndulescu. În paralel cu aceste planuri, reprezentantul Ministerului Economiei recunoaşte că „se lucrează la unele variante alternative pentru situaţia în care giganţii energetici nu vor fi înfiinţaţi. Astfel, o soluţie este crearea a două complexuri energetice, unul pe lignit şi unul pe huilă, în Valea Jiului şi în Oltenia”. Cât despre Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, acestea nu vor fi incluse în aceste complexuri, însă vor fi scoase pe bursă, pachete minoritare de acţiuni de la aceste societăţi.

    „În discuţiile cu FMI au fost o serie de cerinţe şi ne-am angajat ca până la sfârşitul anului să venim cu soluţii alternative, dacă nu se fac cele două companii energetice. În cadrul ministerului, avem soluţii alternative. Discutăm de crearea unor complexuri energetice. Primul ar fi Complexul Energetic Oltenia, în zona de lignit, care să grupeze partea viabilă din SNLO şi actualele Complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celălalt complex energetic este încă în discuţie şi ar viza zona de Huilă, părţi din CNH, Deva şi Paroşeni. Din Termoelectrica urmează să separăm partea viabilă”, a declarat Săndulescu. Directorul Alexandru Săndulescu a recunoscut faptul că „acest nou proiect ar necesita timp, în condiţiile în care ar trebui modificată legislaţia, va fi nevoie de noi convocări ale AGA şi de alte demersuri de înregistrare la Registrul Comerţului”. Fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David a criticat intenţia Ministerului Economiei de creare a celor două complexuri energetice, susţinând că este un proiect vechi de 11 ani. „Ar însemna să ne întoarcem la proiectul care era în 2000. Exact proiectul ăsta îl avem. Asta înseamnă să ne întoarcem cu 11 ani înapoi. Şi nu cred ca centrala de la Deva are vreun viitor”, a declarat Mihai David.

    Săndulescu : „analizăm două direcţii”

    În opinia reprezentanţilor Ministerului Economiei, sunt două situaţii analizate. Alexandru Săndulescu a declarat astfel că „una din direcţiile analizate ar consta în privatizarea, dar nu prin vânzarea unor pachete majoritare. Însă este o soluţie listarea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, astfel încât pachetul de control să rămână la stat. La aceste societăţi listate pe bursă, managementul ar urma sa fie încredinţat unor firme private. O a doua direcţie este crearea de societăţi mixte, stat-privat”. Cum Compania Electra nu a putut fi pusă pe picioare, sindicatele din Gorj agreează şi ideea înfiinţări unui Complex Energetic în Oltenia, format din cele trei termocentrale Rovinari, Turceni, Craiova şi SNLO. Preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan susţine că se discută tot mai mult despre unirea celor trei complexuri cu SNLO. „Am înţeles că se aşteaptă un răspuns de la Bruxelles până la sfârşitul lunii. Cred că este o variantă bună, aceea de a avea un Complex Energetic la nivel de Oltenia”. Asemeni fostului director de la Hidroelectrica Mihai David, liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea recunoaşte că „acest proiect este o intenţie mai veche. Din anul 2000 a fost intenţia de a face un sistem integrat, împreună cu domnul Condescu am urmărit acest lucru. Ideea este foarte bună. O societate de acest nivel poate mai uşor să se împrumute sau să atragă investitori”. Cât despre privatizarea CE Rovinari, Golea consideră că „în situaţia în care erau încheiate contracte cu « băieţii deştepţi », atunci termocentrala se afla în sfera de interes, cum dăm energie pe piaţa de a doua zi, nu există interes de privatizare”. Înfiinţarea Complexului Oltenia este bine privită şi de către Sindicatul Minei Tehomir. Liderul Marin Zamfir consideră că „deşi acest nou Complex ar fi o necunoscută pentru noi, personal, cred că ar fi singura soluţie care ne ar ajuta să mai vorbim de existenţa Minei Tehomir. În noua Electra, s-ar putea produce un transfer de personal către noi”.

    Ruşeţ : „nu aş dori o organizare, care să ducă la şomaj”

    În ceea ce priveşte poziţia preşedintelui democrat liberal Ion Ruşeţ, acesta a precizat că „trebuie să aşteptăm cu optimism, să fim extrem de atenţi şi să vedem cadrul legislativ. Nu aş dori o organizare care să ducă la şomaj, motiv pentru care trebuie evitate orice măsuri care duc la disponibilizări. Trebuie găsite soluţii, dar sunt în total dezacord cu politica dusă de domnul Bălăşoiu care discută de mii de disponibilizări”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: