spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicComplexurile Turceni şi Rovinari nu se prăbuşesc

    Complexurile Turceni şi Rovinari nu se prăbuşesc

    Cele două complexuri energetice nu vor fi afectate de un eventual cutremur şi asta ca urmare a faptului că Oltenia este o zonă geografică ce prezintă un risc de seismicitate redus. Amplasate pe un teren cu risc seismic de 6 grade pe scara Richter, cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari au fost construite pentru a rezista la un cutremur cu intensitatea de 7,5, respectiv de 7,2 grade pe scara Richter. În plus, instalaţiile energetice cazanele, turnurile de răcire şi coşurile de fum sunt prevăzute cu senzori de alarmare, care în urma verificărilor periodice indică o eventuală deplasare stânga-dreapta, în sus sau în jos a construcţiilor.

    Amplasat într-o zonă cu risc seismic scăzut, de 6 grade pe scara Richter, Complexul Energetic Rovinari a fost proiectat şi construit în aşa fel încât să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. După cutremurul din 1977 la termocentrala Rovinari au fost elaborate norme de risc seismic, toate construcţiile fiind anula expertizate. În acest sens, cu o înălţime de câteva sute de metri, coşurile 2 şi 3 au intrat întrun proces de consolidare, astfel încât să se încadreze în normele tehnice de prevenire în caz de cutremur. Deşi se află în afara unui eventual risc de prăbuşire, pe stâlpii instalaţiilor, pe coşurile de fum sau pe turnurile de răcire au fost instalaţi senzori, care periodic sunt verificaţi în vederea constatării unui eventual risc seismic. Prin Departamentul Urmărire Construcţii, la CE Rovinari anual se efectuează exerciţii de alarmare împotriva catastrofelor, „toate construcţiile atât cele civile cât şi cele industriale sunt expertizate periodic. Cazanele sunt construite pe structuri din beton, care prin locaţiile pe care le au permit refugierea salariaţilor în caz de un eventual cutremur”. Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea a declarat că „termocentrala Rovinari nu se află în pericolul de a fi afectată de un eventual cutremur şi asta ca urmare a faptului că periodic unitatea este expertizată, iar parametrii sunt urmăriţi trimestrial. Construcţia a fost proiectată încât să reziste la un cutremur cu risc mare, nu există nici un pericol şi nu emite noxe”.

    Risc redus şi la Turceni

    Pericol nu există nici la Complexul Energetic Turceni şi asta ca urmare a faptului că termocentrala a fost proiectată să reziste la un cutremur cu o intensitate de 7,5 grade pe scara Richter. Încadrat pe zona de risc 6, la Complexul Turceni s-au efectuat ieri, în prezenţa reprezentanţiilor ISU exerciţii de alarmare în caz de catastrofă. Purtătorul de cuvânt al CE Turceni, Elena Popescu a declarat că „centrala a fost proiectată pentru un grad de seismicitate de 7,5 grade pe scara Richter iar zona pe care se află complexul este considerată de gradul 6. De aici aflăm că termocentrala a fost proiectată pentru un grad mai mare decât se consideră a se produce în zonă”. Preocuparea de preîntâmpinare a eventualităţii producerii unei catastrofe a existat întotdeauna. În perioada 2009-2010, la CE Turceni, reprezentanţii ISPE Bucureşti s-au aflat la termocentrală unde au efectuat expertize asupra celor patru coşuri de fum. „Expertiza efectuată de către proiectanţii de la ISPE Bucureşti are o valabilitate de 4 ani iar durata de viaţă a unui coş este de 60 de ani, iar cele patru coşuri de la Turceni au o vechime de 32 de ani şi o înălţime fiecare de peste 100 de metri”, a mai precizat Elena Zamfir. Construit într-o zonă cu grad scăzut de producere a unui cutremur, la CE Turceni nu există sisteme de avertizare seismologică însă există senzori instalaţi la punctele cheie şi care sunt monitorizaţi permanent. Cât despre o zonă de refugiu, CE Turceni a fost proiectat şi are o asemenea locaţie de protejare în caz de catastrofă.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: