spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcedieri colective la CE Oltenia

    Concedieri colective la CE Oltenia

    Complexul Energetic Oltenia va intra într-un program de concediere colectivă, alături de alte 15 companii din energie. Informaţia vine din partea Ministerului Economiei iar programul de restructurare se va derula, conform actului normativ postat pe site-ul instituţiei, pe perioada 2013-2018. Conform programului de restructurare şi reorganizare, minerii şi energeticienii ce vor fi concediaţi vor beneficia de plăţi compensatorii şi un venit lunar de completare.

    Conform actului normativ, postat ieri pe site-ul Ministerului Economiei sistemul de protecţie socială va fi aplicat persoanelor ce vor fi disponibilizate prin concedieri colective, începând cu acest an şi până în 2018. „Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii naţionale au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul constă în reorganizarea activităţii societăţilor comerciale şi, de asemenea, un preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi”, se arată în documentul postat, raportat la angajamentele luate faţă de FMI.

    Restructurare la CE Oltenia

    Acest document este doar proiect de ordonanţă, lista companiilor ce vor aplica acest program de restructurare urmând a fi stabilită prin Hotărâre de Guvern. La prima vedere, acest program de protecţie se va aplica la un număr de 16 companii din energie, printre acestea aflându-se şi CE Oltenia. Conform Mediafax, în acest program de restructurare vor intra obligatoriu „salariaţii care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleşi în organele executive de conducere ale organizaţiilor sindical”, se arată în document. Surse din administraţia CE Oltenia au precizat că în contractul colectiv de muncă valabil pe acest an nu sunt prevăzute fonduri pentru programe de restructurare, motiv pentru care se respectă prevederile art .7 din Lg 67/2006 şi art.173 din Codul Muncii privind protecţia salariaţilor în caz de transfer al întreprinderii, al unităţii sau părţi ale acestora.

    Golea: Este vorba de Ordonanţa 116

    Sindicatele sunt deocamdată în aşteptare şi asta ca urmare a faptului că aşa cum a declarat vicepreşedintele Marin Golea este o solicitare a administraţiei de a fi trecută şi CE Oltenia în acest program, în ideea ca salariaţii să beneficieze în 2014 de veniturile de completare, privind protecţia asigurată de această ordonanţă 116. „Este vorba de salariaţii ce vor mai avea 1-2 ani până la pensionare. Pentru 2013 nu vor exista disponibilizări, dar se va închide subteranul de la Motru iar la Tehomir va mai fi activitate”, a declarat vicepreşedintele Marin Golea.

    Ruşeţ: S-a dat aviz favorabil

    Prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ spune că deocamdată nu ştie dacă CE Oltenia dacă face parte din acest program de concedieri. Cert este însă faptul că la Ministerul Economiei, în cadrul şedinţei de dialog social, a avut loc o dezbatere a proiectului de ordonanţă privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate, în urma restructurării şi reorganizării. „În urma dezbaterilor purtate, s-a primit aviz favorabil acestui proiect de act normativ. Urmează ca CE Oltenia să ne prezinte un material cu problemele cu care se confruntă şi dacă este necesar un program de restructurare. Noi avem prevederi clare în contract şi ne vom aşeza la masă pentru a dezbate orice iniţiativă pentru a ajunge la o înţelegere”, a confirmat Ion Ruşeţ.

    Avantaje sau dezavantaje?

    Conform documentului, persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plăţi compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectivă, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementată concedierea colectivă. După expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, persoanele concediate beneficiază, până la încheierea perioadei stabilite în funcţie de vechime, de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Conform actului normativ nu beneficiază de venit lunar de completare persoanele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru stabilirea indemnizaţiei de şomaj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: