spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicCondescu negociază condiţii speciale pentru subteran

    Condescu negociază condiţii speciale pentru subteran

    De la o zi la alta aşteptarea liderilor de sindicat şi a minerilor devine tot mai mare cu atât mai mult cu cât, în toată această perioadă preşedintele Marin Condescu s-a aflat permanent la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Economiei. Primele indicii arată dorinţa comisiei de negociere, prin care se urmăreşte obţinerea unei ordonanţe de urgenţă în care să se prevadă valabilitatea condiţiilor speciale şi deosebite, nu doar pe perioada concediului de odihnă şi de boală ci şi în cei doi ani de concediu de aşteptare.

    Astăzi, reprezentanţii FNME, aflaţi la negocieri, au solicitat o situaţie exactă privind numărul de mineri şi energeticieni ce îndeplinesc condiţiile pentru a intra în concediu de aşteptare. Liderul minerilor de la EMC Rovinari Marin Golea a precizat că se încearcă agrearea ordonanţei 116, suspendată încă din 2010. „Ni s-a cerut o centralizare, date exacte cu numărul de mineri care vor intra în concediu de aşteptare pe 24 de luni, se pare că s-ar dori menţinerea condiţiilor doar pe partea minieră”, a mai declarat Marin Golea. Într-adevăr, la negocierile ce au avut loc, se pare că unii reprezentanţi de la BNS ar fi făcut lobby pentru acordarea condiţiilor speciale şi deosebite doar pentru mineri, nu şi pentru energeticieni. Purtătorul de cuvânt pe parte de energie din partea FNME Constantin Mitrescu a precizat că sunt persoane din afara judeţului, cu funcţii sindicale care „posibil să dorească să se răzbune pe energeticieni”. Acesta susţine faptul că nemenţinerea condiţiilor speciale şi deosebite pe perioada concediului de aşteptare afectează aproximativ 900 de mineri şi în special pe cei din subteran „din cei 14mii de mineri angajaţi la SNLO şi la cele trei Complexuri Energetice, 900 au grupa I de condiţii speciale şi restul de 13 mii au grupa a II-a, de condiţii deosebite. La noi, la Complexul Rovinari oameni noştrii au stagiu complet de cotizare, mai rău este la SNLO”.

    Iovan: „cei mai afectaţi sunt minerii de la Tehomir”

    La rândul lor, liderii de sindicat de la Complexul Energetic Turceni sunt de părere că trebuie apărate drepturile celor care ar urma să intre în concediu de aşteptare. Astfel, preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a declarat că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea de vineri, pentru a i se comunica clar rezultatul negocierilor purtate în aceste zile „la noi, nemenţinerea condiţiilor speciale şi deosebite pe concediul de aşteptare duce la înjumătăţirea numărului de angajaţi ce îndeplinesc condiţiile de pensionare. Din 150 ar mai rămâne 70. De la colegii aflaţi la discuţii la Ministerul Muncii, am înţeles că vor să obţină emiterea unei ordonanţe de urgenţă, în care să se prevadă ca în concediul de aşteptare să se plătească şi condiţiile speciale. Aşteptăm să vedem dacă ajung la un punct comun”. Liderul de la Energia Turceni, Eugen Iovan a precizat că la entitatea energetică nu mai există condiţii speciale şi deosebite din 2001 „aşteptăm actul normativ pe care vor să-l elaboreze. Cei mai afectaţi sunt minerii de la Tehomir, cum vor ei să facă nu mai pot pleca acasă oameni”.

    Etăgan : „se negociază cu ministerele”

    Ieri, reprezentanţii comisiei constituite pentru negocierea cu Ministerul Muncii au făcut o inventariere cu numărul exact de personal ce îndeplineşte condiţiile de pensionare. Vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan a declarat că „se discută intens la Bucureşti cu reprezentanţii Ministerului Muncii, ai Economiei. Se pune accent pe Concediul de Aşteptare şi pe Ordonanţa 116, care se pare că este agreată de către oficialii de la Ministere, spre deosebire de Ordonanţa 4 care nu este îmbrăţişată de către aceştia”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: