spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicConsilierul Şerban apără datornicii şi îngroapă SNLO

    Consilierul Şerban apără datornicii şi îngroapă SNLO

    Consilierul personal al Ministrului Economiei, Tudor Şerban ia apărarea CET-urilor, pentru neachitarea datoriilor acumulate la SNLO. În declaraţiile făcute, cu ocazia vizitei efectuate la CE Turceni, Şerban a scos în evidenţă faptul că „CET-urile nu au putut achita banii pe cărbunele de care nu avea nevoie şi acest cărbune se găsea pe stoc şi de asta nu s-a plătit”. În replică, la declaraţiile făcute, conducerea FNME spune că Ariton nu ar trebui să ţină astfel de consilieri nici pentru 24 de ore.

    Declaraţiile consilierului personal al Ministrului Economiei, Tudor Serban, la adresa situaţiei grave prin care trece SNLO continuă să uimească. Lejeritatea cu care acesta priveşte starea actuală din SNLO, de la procesul de restructurare până la datoriile de mii de miliarde lei, acumulate la bugetul de stat, toate acestea îl determină pe Tudor Şerban să susţină lucruri nu tocmai plăcute la adresa conducerii SNLO.

    Insensibil la situaţia SNLO

    O primă declaraţie, trimisă cu dedicaţie, la adresa conducerilor complexurilor şi a SNLO este aceea că „trebuie să-şi rezolve problemele de restructurare pe care ei singuri le-au angajat să le facă. Bălăşoiu a făcut o analiză corectă, nu le-a impus. Le-a spus vreţi să fiţi mai frumoşi, mai deştepţi, facem asta, nu vreţi stăm aşa”. Mai mult decât atât, Şerban îşi îndreaptă privirea către conducerea SNLO şi o acuză de faptul că „societatea nu a făcut anumite lucruri la un moment dat, e o situaţie gravă şi se confruntă cu un număr mult mai mare de personal care trebuie disponibilizat”. Consilierul personal nu a părut impresionat de situaţia gravă, financiară în care a intrat SNLO din cauza banilor pe care CET-urile nu i-au achitat, în schimbul cărbunelui livrat, încă din toamna anului trecut. Pe considerentul că „lucrurile nu stau chiar aşa”, consilierul personal al Ministrului Ariton are o explicaţie, trimisă cu tentă, tot la adresa conducerii SNLO „CET-urile nu au putut achita banii, pe cărbunele de care nu aveau nevoie şi acest cărbune se găsea pe stoc şi de asta nu s-a plătit”. Întrebat despre cererile şi garanţiile depuse în toamna anului trecut de CET-uri, la SNLO pentru a li se livra cărbune, Şerban a găsit şi de această dată o explicaţie. „Cererile pot să apară şi datorită faptului că există un număr de personal, la care trebuia să li se asigure condiţii, nu neapărat că erau reale”, a mai precizat consilierul personal al Ministrului Economiei. Dacă despre datoriile acumulate la buget, Şerban nu a părut impresionat, ce am mai putea spune de faptul că nici la sutele de miliarde ce trebuie achitate, ca şi dobânzi şi penalităţi, pentru restanţele avute la stat, nu a avut nici o reacţie. Şi aici, cel care îl consiliază pe Ministrul Ion Ariton dă un răspuns de o manieră care uimeşte „nu vreau să discut această problemă, dacă vreţi să aveţi date complete chemaţi-i pe toţi patru la discuţii şi o să aflaţi adevărul. Nu trebuie exagerat”. Declaraţiile lui Şerban nu au rămas fără răspuns din partea conducerii Federaţiei Naţionale Mine Energie. Vicepreşedintele Gheorghe Etăgan este de părere că „Ministrul Economiei nu ar trebui să-l ţină ca şi consilier pe Şerban nici 24 de ore. Contractele încheiate cu CET-urile sunt contracte comerciale, sunt garanţii depuse. Ministerul Economiei este vinovat de situaţia creată. Ministerul ne-a obligat să facem programul de restructurare”.

    Burlan : „ în 2009 şi 2010 am livrat cantităţile cerute”

    Contactat telefonic, directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că societatea pe care o conduce a trimis cărbune la CET-uri, în cantitatea cerută de aceste unităţi „în 2009 şi 2010 am livrat cantităţile cerute, nimic suplimentar. Nu ne-am rugat noi de ei, ei au spus că aşteaptă subvenţia, aceasta a întârziat. Trebuia să se facă compensarea în octombrie anul trecut şi aşa s-au creat penalităţile”. În ceea ce priveşte beneficiarii SNLO, la o parte din aceştia, creanţele avute la SNLO au crescut, iar la alţii au scăzut. Astfel, Burlan a declarat că „există CET-uri la care creanţele au scăzut, Arad, Oradea, Bacău şi altele, la care au crescut, Craiova, Halânga sau Govora”. Referitor la programul de restructurare, directorul general al SNLO a precizat că „noi am făcut şi în 2009, 2010 şi 2011 restructurări, 1000 de oameni au plecat acasă. Programul de restructurare nu înseamnă doar reducerea de personal ci şi reorganizare”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: