spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicControverse pe seama discuţiilor cu FMI

    Controverse pe seama discuţiilor cu FMI

    La finalul celor trei zile de discuţii, purtate cu reprezentanţii FMI, au apărut şi primele controverse pe marginea subiectelor abordate. În timp ce la întâlnirea, de ieri avută cu premierul Emil Boc, Fondul Monetar a pus accent pe restructurarea şi situaţia companiilor de stat, respectiv despre disponibilizare, analiştii Moody’s sunt de părere că una din principala problemă a României este ineficienţa energetică. „Managementul privat la CE Turceni şi la SNLO a fost un alt punct atins de către delegaţia FMI, cu condiţia ca el să fie realizat într-un termen de la şase luni la un an, iar dacă nu se vor arăta semne de redresare se va ajunge la privatizarea pe pachete majoritare pe acţiuni”, a precizat fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel.

    Constatările făcute vis-a vis, de ineficienţa energetică sunt contrazise de către liderul de sindicat de la Energia Turceni, Eugen Iovan care susţine faptul că „sistemul energetic este coloana vertebrală a economiei României. Complexul Turceni este o unitate viabilă, profitabilă. Sunt de acord cu înfiinţarea unei unităţi care să fie agreată de către conducerea FNME”. Potrivit Moody’s „Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale şi să îmbunătăţească performanţele companiilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală, adoptată în urma crizei, pentru a putea profita în întregime de legăturile economice şi instituţionale cu Uniunea Europeană”. Mai mult decât atât analiştii economici sunt de părere că „povara austerităţii şi sistemul politic deja fracţionat ar putea încetini introducerea unor noi schimbări în cadrul fiscal, precum lărgirea bazei de taxare, reducerea costurilor cu sănătatea şi creşterea eficienţei companiilor de stat”.

    Restructurare, privatizare sau management privat

    La rândul lui, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a declarat că „în acest nou program trebuie ne concentrăm asupra reformelor structurale şi asupra situaţiei întreprinderilor cu capital de stat, domeniul asupra cărora se vor concentra şi o mare parte dintre discuţiile cu autorităţile române”. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au discutat ieri cu oficialii Ministerului Economiei, despre programele de restructurare a companiilor din subordinea acestui minister. La întâlnire au participat şi directorii celor opt companii vizate, pentru a stabili câte persoane vor fi concediate. Despre discuţiile avute de FMI cu factorii responsabili din sistem, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan este de părere că „mai întâi ar trebui urmărită activitatea Guvernului şi a ministrului Ariton, pentru a se putea îndrepta problemele din minerit şi energie”. Etăgan consideră, în acest context, că nu este normal să vină FMI să vină să găsească soluţii „FMI a apucat să se clarifice că SNLO are activitate, performanţă şi eficienţă. Cauzele situaţiei în care a ajuns SNLO sunt la Ministerul Economiei, decontările întârziate, datoriile avute, neplata producţiei de către beneficiari”. Deşi nimeni nu vrea să confirme clar discuţiile purtate cu misiunea FMI, zvonuri au început deja să circule iar sindicatele încep să ia poziţie. Preşedintele executiv al USME, Adrian Marciuc transmite oficialilor că „dacă Guvernul privatizează sectorul energetic, cu tot ce este bun, mai bine plecăm. Suntem de acord şi agreem o restructurare energetică, dar nu cu o privatizare”. Prezent, pe parcursul celor trei zile la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, directorul general al CE Turceni, Octavian Graure a precizat că „au existat propuneri ca fiecare companie să-şi pună în aplicare o strategie, care să o facă rentabilă şi eficientă”. Într-o asemenea situaţie, în care nu se vrea a se spune directivele date de către FMI, în urma discuţiilor purtate, se pare totuşi că s-ar fi impus management privat la Complexul Energetic Turceni şi la SNLO, lucru confirmat de către fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: