Cu cât va crește salariul angajaților din CEO, după negocierile cu sindicatele

0
11

parvulescuDumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), estimează că, după încheierea negocierilor la noul Contract Colectiv de Muncă, creșterea salarială în cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) va fi în medie de 200 de lei. Este vorba de creșterea tichetelor de masă la o valoare de 15 lei și a primelor care se acordă de trei ori pe an, cu ocazia sărbătorilor de Paște, Crăciun și a Zilei Minerului sau Energeticianului, care se vor ridica la un cuantum de câte 1.000 de lei. „Toate acestea creșteri vor însemna o majorare cu 200 de lei a salariului. Nu este vorba de un câștig, ci, mai mult de o recuperare a unei părți din drepturile salariale pe care le-am pierdut în ultimii ani. În loc de 19.000 de angajați, cât avea unitatea la înființare, vom rămâne aproximativ 13.000, producem în prezent 15 Terawatt, față de 17 cât se producea atunci, iar cu toate acestea, avem câștiguri mai mici, cu toate aceste bonusuri, cu 400-500 de lei. Nu putem spune că este o realizare”.

Angajații cu salarii mici vor fi nemulțumiți

Dumitru Pârvulescu a precizat că angajații cu salarii mici aveau așteptări mai mari: „O parte din salariați vor fi mulțumiți, iar alții nu, iar aici mă gândesc la cei cu salariile mici care se așteptau la o corecție mai mare”. Liderul de sindicat spune că toate problemele Complexului s-au răsfrânt asupra salariaților: „Toată povara acestei companii a fost lăsată pe spatele salariaților. Mă refer la introducerea și creșterea prețului la certificatele de carbon, că nu s-a făcut un program coerent de modernizare a grupurilor la începutul anului 2.000, că a fost nevoie de efectuarea de împrumuturi pentru o serie de modernizări”.

Administrația a propune încheierea unui act adițional

Administrația CEO dorește încheierea unui act adițional la actualul Contract Colectiv de Muncă, în care să se menționeze creșterea bonusurilor salariale. Conducerea CEO motivează imposibilitatea creșterii salariilor ca urmare a prevederilor legislative, care condiționează majorarea fondului de salarii de profitul companiei. Astfel, pentru creșterea slariilor, CEO trebuie să nui înregistreze pierderi doi ani la rând. „Trebuie să consultăm activul sindical și o să luăm o decizie cu privire la încheierea actului adițional“, a menționat Dumitru Pârvulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here