Acasa / Economic / Declarații cu iz penal: certificatele verzi, cumpărate de CEO de la trei firme din Cipru cu aceeași adresă

Declarații cu iz penal: certificatele verzi, cumpărate de CEO de la trei firme din Cipru cu aceeași adresă

Laurentiu CiurelFostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciurel, proaspăt achitat într-un dosar în care a fost judecată și ex premierul Victor Ponta, a făcut o serie de declarații cu iz penal despre actuala conducere a companiei, într-o emisiune de televiziune. Acesta a spus că certificatele verzi au fost cumpărate de la trei firme din Cipru care toate aveau aceeași adresă într-o căsuță poștală: „De ce compania a aruncat pe fereastră 340 milioane de lei noi preferând să cumpere certificate de CO2 cu 12-14 euro în timp ce șase luni de zile prețul a fost de patru euro. (…) Se iau de pe bursă certificatele. Boza habar nu are. Certificatul de CO2 se ia de pe bursă. (…) Cum e posibil să cumperi certificate verzi și, din întâmplare, cele trei firme de la care ai cumpărat – comisionul la certificat este de 10 euro – sunt toate firme care au adresa la aceeași căsuță poștală din Cipru. Sunt sute de firme pe bursă. Cum dracului le-ai ales pe astea că prețul este același“.

Reacția CEO

Declarațiile au pus pe jar conducerea CEO, care imediat a emis un drept la replică: „Certificatele verzi se achiziționează de pe Bursa OPCOM, numărul acestora fiind stabilit de către ANRE, raportat la energia vândută consumatorilor finali și la energia consumată pentru extracția cărbunelui în vederea producerii energiei electrice, conform prevederilor Legii nr. 2202008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. În martie 2017 a fost emisă OUG nr.24 pentru modificarea și completarea Legii nr.2202008, care se aplică începând din 1 septembrie 2017, conform căreia toate tranzacțiile de certificate verzi se desfășoară în mod transparent, centralizat și nediscriminatoriu, fiind anonime, în ordinea ofertelor depuse. Zilele în care se hotărăște achiziția sunt fixate înainte de depunerea ofertelor. Ofertele de vânzare sau cumpărare a certificatelor verzi se depun in intervalul orar 900 – 1100, iar decizia de achiziție se comunică la ora 8,30, prin urmare nu se poate cunoaște firma de la care urmează a fi achiziționate certificatele în ziua respectivă. Tranzacțiile se fac numai cu firmele care sunt înscrise la OPCOM si au licență acordata de ANRE. Preturile sunt stabilite prin Legea nr.2202008 actualizata in funcție de inflație si sunt afișate pe site-ul OPCOM. De exemplu, in 2018, prețul minim de tranzacție este 134,3 lei certificat. Pentru anul 2017, CE Oltenia a achiziționat certificate verzi la cele mai mici preturi de pe bursa, acest lucru rezultând din faptul ca cele peste 227 mii certificate verzi achiziționate au reprezentat un efort financiar de cca 30 milioane lei“.

„CEO nu poate depăși criza certificatelor“

Laurențiu Ciurel a mai spus că CEO nu poate funcționa în condițiile actuale ale prețului la certificatele de CO2: „Complexul Energetic Oltenia nu poate depăși criza certificatelor de CO2. Un certificat a ajuns să coste 16 euro. Nu se va putea funcționa cu prețul acesta la certificate, iar clasa politică va aduce la cunoștință guvernului și trebuie făcut ceea ce au făcut polonezii, care au hotărât că o parte din banii din fondul de mediu revin în certificate“.

3 comentarii

  1. Ciurele tu chiar crezi ca te pricepi la energie si minerit ? Doar crezi in mintea ta ca in realitate tu nu ai putea conduce nici macar o gogoserie .

  2. Bai hot mincinos ce est tu cand erai meneger la ceo ai bagat in plaja de la Sacelu 18 miliarde iar azi dupa patru ani a putrezit podina a cazut gardu nisipul e in bazine pentru ca .cad ploua apa intra in bazine nu se duce in canalizare

  3. Păi bozonele si tu ai dat tot asa bani dar te ai aliat la vicii exact ca si prietenul tău ANTONIE zis si don Jianu fetițele din CEO stii despre ce este vorba dar vrei si hotelul să îl dai lui SARCINĂ ca doar ii pregătești jocul de participare cu bani la fotbal dar tot din bugetul tău mîncați caiete de sarcini făcute pe E.M.C bravo tie o sa vezi tu bani la fotbal ????

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*