10.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 11, 2021
AcasăEconomicDepartamente sindicale în CE Oltenia

Departamente sindicale în CE Oltenia

O parte din liderii de sindicat din minerit şi energie sunt de acord cu transformarea sindicatelor în departamente, totul pentru formarea unui sindicat majoritar în Complexul Oltenia. Liderul de sindicat din Bazinul Jilţ susţine că trebuie constituit un sindicat reprezentativ la nivel de companie care să negocieze mai bine drepturile oamenilor.

Propunerea făcută în cadrul Consiliului de Coordonare de a se constitui un sindicat majoritar la nivel de Complex Energetic Oltenia începe să prindă contur. Conform legislaţiei, constituirea acestei formaţiuni sindicale ar face ca 50% din salariaţii CE Oltenia să fie membri, încât la negocieri să nu mai fie nevoie de participarea altor sindicate mai mici. Pe de altă parte, în teritoriu ar funcţiona departamente, în urma desfinţării sindicatelor. „La nivel de CE Oltenia noi încercăm, chiar din 2012, să creăm un sindicat majoritar, cu peste 50% din salariaţii companiei, adică aproximativ 10 000 de membri. În aceste condiţii, se poate negocia contractul colectiv de muncă şi nu mai trebuie să participe alte sindicate. Trebuie să fuzioneze sindicatele existente, să se desfiinţeze ca persoane juridice, sindicatele vor deveni departamente, totul în cadrul acestui mare sindicat”, a explicat Etăgan, la Acces Tv.

Drepturi mai bine negociate?

O parte din liderii de sindicat din teritoriu au îmbraţişat acest proiect, condiţia pusă este însă aceea de a se avea o anumită atitudine sindicală şi de a se renunţa la orgolii. „Bineînţeles că suntem de acord! Un sindicat majoritar ar rezolva mai bine problemele existente. Nu m-ar deranja dacă sindicatele vor deveni departamente, însă este vorba de problema de atitudine care trebuie rezolvată. Dacă se vrea a se face ceva pentru salariaţi, trebuie renunţat la orgolii”, a precizat preşedintele Sindicatului Peşteana, Dumitru Pârvulescu. Aceeaşi opinie este împărtaşită şi de preşedintele de sindicat din Bazinul Minier Jilţ, Adrian Marciuc. Contactat telefonic, acesta a precizat că un sindicat majoritar ar însemna unul reprezentativ, care să negocieze mai bine drepturile minerilor şi energeticienilor. „Eu sunt pentru un sindicat majoritar! Eu am înfiinţat sindicatul mare de aici, care a însemnat unirea a cinci sindicate. Trebuie să existe un sindicat reprezentativ care să negocieze mult mai bine drepturile oamenilor”, a spus Marciuc.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -