7.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 31, 2020
Acasă Economic Depozitul de cărbune din Rovinari, în sfârșit mutat

Depozitul de cărbune din Rovinari, în sfârșit mutat

După ce ani de zile a reprezentat una din cea mai des ridicată problemă de către cetăţeni în faţa autorităţilor publice locale, praful provenit de la depozitul de cărbune din Rovinari, este pe cale de a lua sfârşit.

Complexul Energetic Oltenia a finalizat noul depozit de cărbune al Carierei Miniere Roșia, mutat de lângă orașul Rovinari în extravilanul comunei vecine, Fărcășești. Astfel, poluarea zonei nu va mai fi una atât de mare.

Locuitorii orașului se plângeau că nu mai suportă praful de cărbune ridicat și purtat de vânt din zona depozitului. Nu puteau fi aerisite apartamentele sau casele și nici haine nu putea fi scoase afară, la uscat. O pulbere fină de praf de lignit se depunea peste tot. Locuitorii orașului au ieșit pe străzi și au protestat, cerând imperativ ca depozitul să fie închis.

Noul depozit de cărbune al Carierei Roșia, cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și chiar din țară, ar fi trebuit să fie gata încă de acum doi-trei ani. Din diferite motive, tehnice în special, depozitul nu a fost finalizat și utilajele nu au fost mutate la timp. Astfel, Ministerul Energiei a propus în fiecare toamnă din ultimii trei ani ca depozitul vechi să fie redeschis în perioada octombrie-martie pentru a putea fi folosit de Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, respectiv termocentrala din localitate.

Prin urmare, cetățenii nu au scăpat de poluare. Chiar și anul trecut oamenii au ieșit în stradă. În cele din urmă, edilii și șefii CEO au purtat discuții și s-a convenit ca administrația CEO să facă toate demersurile pentru ca lucrările să fie finalizate până în luna august a acestui an, pentru ca vechiul depozit să nu mai fie redeschis și în acesta să fie depus cărbune pentru Termocentrala Rovinari. CEO a reușit să finalizeze luna aceasta lucrările de mutare a depozitului Sorinel Boza, managerul CEO, a precizat că în cursul săptămânii viitoare va fi deschis noul depozit al Carierei Roșia.

Firma care a construit noul depozit de cărbune va sta până la finalul anului la dispoziția CEO pentru a remedia eventualele neajunsuri, astfel încât să poată intra în posesia garanției de bună execuție.

„Termenul de finalizare a lucrărilor la noul depozit de cărbune de la Cariera Roşia a rămas cel comunicat anterior autorităţilor din Rovinari, respectiv luna august 2019. Referitor la data de 31.12.2019, aceasta reprezintă durata de valabilitate a contractului, respectiv data la care acesta încetează să producă efecte numai dacă au fost epuizate convențional sau legal toate efectele pe care contractul le produce, inclusiv cele referitoare la eventualele pretenții fondate pe clauze ale acestuia. În această perioadă, trebuie închise toate neconformitățile consemnate cu ocazia recepției și restituită parțial garanția de bună execuție, conform prevederilor legislației în vigoare. Depozitul de cărbune de la Cariera Roşia va răspunde tuturor cerinţelor de mediu şi reprezintă o prioritate pentru Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia asigură autoritatea publică a oraşului Rovinari de toată disponibilitatea pentru dialog, similar cu toate comunităţile din zonele în care societatea îşi desfăşoară activitatea“, se arată într-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Tragedie pentru o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală și bebelușul ei au murit în spitalul din Craiova

Tragedie fără margini într-o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală a de la Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc Bumbești Jiu a murit la...

Angajată a DGASPC Gorj, confirmată cu COVID-19

O angajată a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu a fost confirmată cu noul coronavirus. 21 de angajați ai complexului au...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini