spot_img
19.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăEconomicSe depun eforturi pentru termocentrale

    Se depun eforturi pentru termocentrale

    Conducerea Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj consideră că este normal ca CEO să achite de patru ori apa pe care o ia și o revarsă în Jiu de patru ori. Theodor Popescu a declarat că instituția pe care o conduce depune eforturi pentru a se asigura apa termocentralelor și că este normal să achite apa folosită.

    teodor-popescuSute de mii de euro lunar pentru apă! Atât este nevoită să achite o singură termocentrală din cadrul Complexului Energetic (CE) Oltenia pentru a putea folosi apa din Jiu, pe care ulterior procesului de recirculare, o deversează în acelaşi râu. Situaţia a ajuns dramatică în condiţiile în care între termocentralele CEO şi alţi consumatori similari de apă rece, diferenţele de tarif sunt foarte mari şi nu se justifică. La ora actuală, fiecare din cele patru termocentrale, ce compun CEO, plătesc sute de mii de euro pentru apa folosită din Jiu, sume la care se adaugă şi costurile necesare întreţinerii barajelor. Barajul de la Termocentrala Rovinari a fost predat Apelor Române în 1996, dată de la care termocentrala plăteşte atât pentru debitul de 3,5 mc/sec pentru fiecare bloc energetic în funcţiune, cât şi pentru cheltuielile de întreţinere a prizei de apă, deşi ea aparţine de Ministerul Mediului. La Termocentrala Turceni, situaţia este oarecum mai simplă, entitatea neplătind decât apa luată şi deversată în Jiu, după recirculare, şi asta ca urmare a faptului că microhidrocentrala de 10 MW, barajul, lacul şi aducţiunea apei sunt întreţinute de colosul energetic. Termocentrala Işalniţa este şi ea bună de plată la Apele Române, fapt valabil de altfel şi pentru Termo Craiova.Conform CEO returnează apa în condiţii de calitate care nu justifică tarifele impuse, prin actele normative, de Administraţia Naţională „Apele Române”. În plus, între CEO şi alţi consumatori similari de apă rece, diferenţele de tarife sunt mari şi nu suportă justificare. Astfel, surse din sistem au susţinut că hidrocentralele plătesc doar 1,1 RON/1000mc, Centrala Nucleară de la Cernavodă 24 RON/1000mc, Termocentralele de pe Dunăre 24 RON/1000mc, iar Termocentralele care utilizează apa din râurile interioare plătesc 24 RON/1000mc. Anul trecut, în 2014, Complexul Oltenia a avut cheltuieli de peste 22 milioane lei pentru apă folosită, recirculată şi revărsată în Jiu.

    Popescu: „poluatorul plăteşte!”

    Reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj susțin că eforturile depuse de unitate pentru asigurarea apei necesare termocentralelor, în sistemul de răcire, este mare. În plus, șeful SGA –Theodor Popescu a adus ca argument și faptul că unitatea deține o dragă și o macara de mare înălțime folosită de procesul de curățire a Jiului, în zona Vârț. Cât despre faptul că aceeași cantitate de apă este plătită de CEO de patru ori, conducerea SGA susține că este ceva normal. „Eu aş vrea tarife mici să trăiesc bine, ei ar vrea şi ei tarife mici să trăiască bine. Problema este că asta este o chestiune printr-un ordin al Guvernului, preţul la apă pare-mi-se că acum 1 an şi jumătate a scăzut la jumătate. Eu zic că depunem un efort foarte mare ca să dăm apă la termocentrale. Aceeaşi apă se plăteşte de 4 ori ca urmare a faptului că fiecare termocentrală foloseşte această apă, iar ea intră la o temperatură şi iese la alta şi ştiţi bine că poluatorul plăteşte. Noi luptăm foarte tare şi ne ocupăm de calitatea apei cu privire la vietăţile din apă”, a declarat şeful SGA, Theodor Popescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: