spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicDiscuţii aprinse în comisia mixtă din CEO

    Discuţii aprinse în comisia mixtă din CEO

    Prima parte a şedinţei comisiei mixte, sindicate-administraţie, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, s-a încheiat cu găsirea parţială a soluţiei pentru plata orelor tăiate la tura de noapte. Urmare a unei erori materiale între articolul din CCM, ce prevede plata orelor la tura de noapte şi prevederea din anexă, s-a stabilit încheierea unui act adiţional care să permită plata orelor tăiate către angajaţi.

    divizia-miniera

    În şedinţa comisiei mixte ce a avut loc ieri la Divizia Minieră, au fost puse în discuţii plata orelor de la tura de noapte, dar şi programul de eficientizare a companiei pe perioada 2016-2020, ce a fost prezentat sindicatelor din CEO. Prima parte a şedinţei s-a încheiat fără a se ajunge la o concluzie clară, în condiţiile în care există o eroare materială între prevederea articolului privind plata orelor la tura de noapte din contractul colectiv de muncă şi prevederile din anexa la CCM.

    doru-craete„În contractul colectiv de muncă, la articolul ora de noapte e specificat într-un fel şi favorabil oamenilor şi e o continuare a vechilor contracte colective de muncă. Într-o anexă a apărut o greşeală materială, zicem noi, asta e interpretarea care face strict referire la Codul Muncii. Administraţia face referire la acea anexă pentru că după cum ştim, conform legii, şi anexele la contractul colectiv de muncă fac parte din contract”, a precizat Doru Crăete, sindicalist în cadrul Sindicatului Energia Turceni.

     
     

    Constantin CretanÎn opinia vicepreşedintelui din cadrul Federaţiei Univers, Constantin Creţan, încheierea unui act adiţional care să ducă la îndreptarea acestei erori, ar putea permite administraţiei plata orelor tăiate la tura de noapte. Creţan spune că vinovaţi de această situaţie sunt sindicaliştii. „Discuţiile au fost foarte aprinse. Aşa cum am mai spus, vinovată pentru acest lucru, că am pierdut o oră din orele de noapte, este mişcarea sindicală pentru că nu am fost atenţi la încheierea contractului colectiv de muncă şi administraţia are dreptate, pentru că ei merg pe forma legală. Acum am căzut la un compromis să facem un act adiţional şi eventual să facem un document cu toate federaţiile reprezentantive şi să îndreptăm acea eroare pentru a putea da banii oamenilor pe acele ore de noapte”, a precizat Constantin Creţan, vicepreşedintele Federaţiei Univers.

    Protocol pentru tura de noapte

    parvulescu-protest-ceoTotuşi se pare că administraţia şi sindicatele au ajuns în cele din urmă la o înţelegere în ceea ce priveşte orele tăiate la tura de noapte. „Se va rezolva problema orei de noapte, a fost semnat un protocol. Joi, în directorat, va fi încheiat un acord la care vor participa patru reprezentanţi ai Federaţiilor Sindicale reprezentantive la nivelul CEO, modalitatea şi când vor fi acordate acele diferenţe pentru ora de noapte”, a precizat liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe. Din partea Federaţiei Naţionale Mine Energie, preşedintele Dumitru Pârvulescu consideră că acest lucru a fost rezolvat pe jumătate. „Este un cvasi accept în ceea ce s-a stabilit. Din păcate, s-a tergiversat foarte mult chestiunea aceasta şi nu ştim de ce”, a precizat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.

    Sindicatele se opun programului de eficientizare

    manu-tomescuÎn ceea ce priveşte programul de eficientizare prezentat, sindicaliştii susţin că administraţia a propus disponibilizarea a 2000 de locuri de muncă, prelungirea şomajului tehnic, precum şi intrarea în concediu fără plată. „Lucrurile nu sunt absolut deloc în ordine, iar Federaţia Univers se opune în totalitate acestor măsuri de eficientizare propuse de către administraţia Complexului Oltenia”, a mai precizat preşedintele SMEO, Gabriel Căldăruşe. Liderul FNME a reiterat faptul că un astfel de program poate fi pus în discuţie doar atunci când vor fi fi daţi afară cei care au fost angajaţi pe alte criterii decât cele de competenţă. „În legătură cu programul de lucru pe trimestrul II, este unul destul de draconic, în sensul că foarte multe cariere, în opinia dumnealor, trebuie să fie oprite, altele să funcţioneze patru zile, iar în a cincia zi să fie în fără plată sau să lucreze un număr de zile iar după aceea să fie în şomaj tehnic. Numai lucruri bune nu au fost. Noi nu suntem de acord în a discuta un astfel de program decât după ce pleacă persoanele care au fost angajate din exterior şi cei cu plăţi compensatorii. Adică nu pot să dau un om afară că e situaţia grea în companie, dar să stea bine mersi cei care au luat plăţi compensatorii şi au avut pile politice şi sunt mulţi”, a mai declarat preşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: