14.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 8, 2021
AcasăEconomicDisponibilizări masive de la CEO și în următorii ani

Disponibilizări masive de la CEO și în următorii ani

Aproape 740 de salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor părăsi compania de la 1 iulie. Peste 100 dintre ei nu vor îndeplini condițiile de pensionare în perioada următoare.

„Au fost peste 200 de colegi care s-au pensionat în această perioadă, de la începutul anului și până acum. Estimăm că 736 se vor mai pensiona și vor pleca în acest an la 1 iulie, dintre care 113 sunt în situația în care nu sunt pensionabili, restul sunt pensiolnabili9m în perioada iulie – aprilie 2022“, a precizat Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului.

Acesta a explicat și compensațiile bănești care vor fi oferite celor care vor pleca din unitate: „Compensațiile sunt între 1 și 10 salarii pentru fiecare lună câte un salariu. Cine se pensionează în iulie va avea un salariu compensator, iar cine se pensionează în aprilie 2022 va primit 10 salarii.

Pentru alte categorii de persona, și aici se are în vedere cei 113 colegi care nu se încadrează în categoria pensionabili  vor fi 11 salarii“.

Sindicatele cer amânarea disponibilizărilor

Sindicatele au cerut, la întâlnirile avute cu ministrul Energiei, oferirea de către stat de venituri de completare pentru cei care pleacă și nu au îndeplinit vârsta de pensionare, astfel că au solicitat o amânare a aplicării disponibilizărilor: „Noi așteptam și și am văzut că și sindicatele în opoziția pe care au făcut-o la prima notificare, fie de a amâna programul de restructurare și aplicarea măsurilor să fie cu 1 octombrie, în condițiile în care o să apară un act normativ în care să se acorde de către stat a unor facilități, respectiv a venitului de completare. Este o solicitare a sindicatului. Am înțeles că această solicitare a fost pusă și în cele două runde de discuții care au avut loc la Ministerul Energiei cu responsabilii sindicali, însă nu Ministerul Energiei este cel care e emite și gestionează un asemenea act, ci Ministerul Muncii. Cred că este puțin probabil să apară un asemenea act normativ până la data de 1 mai“, a precizat Ion Rușeț în cadrul unei emisiuni la Gorj Tv.

În momentul de față, în cadrul, CEO mai lucrează aproximativ 12.000 de salariați. Ion Rușeț a anunțat că disponibilizările vor continua în următorii ani: „Vor mai rămâne în jur de 11.400 de salariați până la finalul anului și va fi un nou val de disponibilizări în cursul  anului 2022, conform programului și vor continua și în următorii ani până în 2025.

Ultimele angajări care s-au făcut au fost cele ale tinerilor de la sfârșitul anului 2021“, a mai adăugat Ion Rușeț.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -