Acasa / Economic / Doar prime pentru mineri, nu şi zile libere

De Ziua meseriei,

Doar prime pentru mineri, nu şi zile libere

Cei peste 9.000 de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor primi cu ocazia zilei meseriei prime, sub forma de tichete de masă, în valoare de 700 de lei. Ziua minerului va fi organizată și anul acesta pe 15 şi 16 august la iniţiativa unor sindicate miniere. Vor fi serbări câmpeneşti în Dumbrava Cîlnic, Zăvoiul Motru, dar și în Zăvoiul din localitatea vâlceană Alunu.

caldaruse-tismana-2

Liderul de sindicat din cadrul SME Oltenia, Gabriel Căldăruşe, speră ca aceste drepturi să fie acordate cât mai repede minerilor. „Pe 15 august vor fi acordate tichetele cadou pentru fiecare salariat al Sucursalei Diviziei Miniere până pe data respectivă, deşi cred că se vor acorda mai devreme, în jur de 10-12 august. Nu se va acorda o zi liberă, ea se va da, însă, în luna decembrie, cu ocazia zilei Sfintei Varvara, care este ocrotitoarea minerilor”, a mai declarat preşedintele SME Oltenia, Gabriel Căldărușe. De la an la an, Ziua Minerului și-a pierdut din însemnătate. Dacă odată, la ieşirea din schimb, minerii petreceau prin organizarea de mese festive, acum nu se mai poate vorbi de astfel de manifestări. Singurii care mai organizau astfel de petreceri câmpeneşti erau cei de la conducerile unităţilor miniere din Bazinul Minier Motru. Liderii de sindicat din Federația „Univers” susțin că minerii îşi merită din plin această bonificaţie, și asta pentru că ei sunt cei care duc în spate tot greul activităţii miniere. „Vorbim de faptul că ei sunt cei care asigură cărbunele necesar pentru producerea energiei. Vom milita în continuare pentru obţinerea drepturilor ce se cuvin membrilor noştri de sindicat”, au afirmat liderii din „Univers”. Făcând aceste declarații, reprezentanții Federației „Univers” susțin că vor milita în continuare pentru respectarea profesiei de miner, această categorie de salariați din CEO confruntându-se, în ultimii ani, cu tot mai multe greutăți.

Serbări câmpeneşti

Ziua minerului va fi organizată și anul acesta pe 15 şi 16 august la iniţiativa unor sindicate miniere. Vor fi serbări câmpeneşti în Dumbrava Cîlnic, Zăvoiul Motru, dar și în Zăvoiul din localitatea vâlceană Alunu. Constantin Creţan este printre puţinii lideri sindicali care au încercat să menţină tradiţia organizării Zilei Minerului, chiar şi după ce sindicatele au avut mari probleme financiare în ultimii ani. Sindicate mici precum Lignitul Oltenia, Viitorul Minier, Solidaritatea 2013 Lupoaia, Minier Berbeşti, Dreptatea Rovinari şi Liga Muncitorilor din România vor organiza Ziua Minerului în mai multe zone miniere din județ, anunță liderul sindical Constantin Crețan. Vor avea loc și competiţii sportive dar şi activităţi cultural-artistice, a declarat pentru Radio Omega liderul sindical Constantin Creţan. Manifestările organizate anul acesta de sindicate sunt umbrite de disponibilizările care au avut loc în ultima perioadă. Acesta anunță că sunt bine veniţi şi foştii mineri, dar şi energeticienii care doresc să le fie alături ortacilor cu prilejul Zilei Minerului.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*