11.5 C
Târgu Jiu
joi, mai 6, 2021
AcasăEconomicDocumentele care arată că transferul de afacere dintre CET Govora și CEO,...

Documentele care arată că transferul de afacere dintre CET Govora și CEO, nu ar fi trebuit să aibă loc

Una dintre afacerile pe care fostul manager, Laurențiu Ciurel, le-a făcut la Complexul Energetic Oltenia se va dovedi în scurt timp că a fost un fiasco, și mai mult, poate se va concretiza într-un dosar penal. Este motivul pentru care Ciurel s-a ferit tot timpul să spună dacă acest transfer de afacere a produs o pierdere sau un profit companiei pe care a condus-o. Fostul manager știa foarte bine condiția impusă de Consiliul de Supraveghere și AGA, pentru ca transferul să aibă loc, respectiv să nu fie prejudiciată societatea, însă nu a ținut cont. Rămâne acum întrebarea, cine va plăti pentru acest lucru și dacă organele statului vor lua măsuri?

mineri-buni-cariera

Transferul de afacere dintre Complexul Energetic Oltenia și CET Govora s-a încheiat anul trecut pe data de 2 martie. Asta a însemnat ca două cariere ale CEO, Alunu și Berbești, să fie preluate de Govora, cu tot cu salariați. Procedura s-a desfășurat sub coordonarea ministrului energiei, Andrei Gerea, și a avut ca scop stingerea datoriilor istorice dintre cele două societăți. La data de 31.07.2014, CET Govora înregistra o creanță către CEO, de 221.253.503 lei, pe cărbunele livrat și neplătit. Deși CEO avea de încasat această sumă de bani de la Govora, au mai fost predate și bunuri, însemnând stocul de cărbune sau utilaje, în valoare de aproape 75 de milioane de lei. Însumat, asta înseamnă aproximativ 300 de milioane de lei. Ciurel a încheiat însă transferul, la prețul de numai 184 de milioane de lei, restul de 110 milioane, fiind pierdere clară.

Ciurel, avertizat să nu încheie afacerea în defavoarea CEO

Având în vedere situația dificilă a CET Govora, Laurențiu Ciurel știa că afacerea nu avea cum să nu prejudicieze societatea. Mai mult decât atât, Consiliul de Supraveghere și AGA au fost de acord cu acest transfer, cu condiția să nu existe prejudiciu pentru CEO. „Având în vedere hotărârea Consiliului de Supraveghere nr. 3/27.01.2015, având în vedere procesul verbal al ședinței AGEA din data de 30.01.2015, Consiliul de Supraveghere avizează favorabil procedura privind operațiunea de transfer a UMC Berbești din cadrul CE Oltenia către CET Govora S.A. sub condiția ca această operațiune să nu prejudicieze situația economico- financiară a societății”, se arată în hotărârea CS.

A fost realizat și un audit de firma BDO România, care a specificat în raport pierderea de 110 milioane de lei înregistrată de CEO. „Prin urmare, la 30 iunie 2015, activul net contabil atașat este majorat cu suma de 109,55 milioane de lei, reprezentând valoarea pierderilor ce se vor înregistra la momentul transferului de afacere. Situațiile financiare interimare atașate prezintă acele active imobilizate ce sunt parte a contractului de transfer, în cadrul activelor imobilizate, în loc să fie raportate la active curente, așa cum prevede IFRS 5”, spune auditorul.

Govora nu a plătit niciun leu către CEO

Valoarea de transfer a contractului de 184 de milioane de lei, trebuie plătită de Govora către CEO în 10 ani. Între 2015 și 2017, trebuie plătită suma de 6.750.000 de lei, în 3 tranșe de câte 2.250.000 de lei, iar în perioada 2018-2024, trebuie plătită suma de 177 de milioane de lei, în 7 tranșe de câte 25 de milioane de lei. Până în acest moment, societatea din Vâlcea nu a plătit niciun ban pentru anul 2015. Conform contractului, dacă timp de două rate consecutiv, nu sunt plătiți banii, CEO poate să își ia înapoi cele două cariere, Berbești și Alunu. Având în vedere însă că CET Govora este acum în insolvență, procedura nu mai e valabilă. Această afacere „de succes” a lui Laurențiu Ciurel este verificată și de Corpul de Control al Guvernului.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -