19.5 C
Târgu Jiu
marți, iunie 2, 2020
Acasă Economic Enel, un mare producător de energie pe bază de cărbune, va face...

Enel, un mare producător de energie pe bază de cărbune, va face tranziția către energia 100% verde

Acum șapte ani, Enel producea din cărbune energie electrică cam cât toată România și încă jumătate. Peste 11 ani de acum încolo nu va mai fi nimic?

Grupul italian Enel a prezentat, la Milano, strategia actualizată pentru perioada 2019-2022, în care a anunțat că va pune acces pe dezvoltarea regenerabilelor și a digitalizării rețelelelor, în paralel cu continuarea strategiei de decarbonizare, scrie e-nergia.ro

Cu doar patru ani în urmă, când grupul italian a demarat strategia sa de utilizare intensivă a potențialului regenerabil, capacitatea instalată în regenerabil era de 37.000 MW, în timp ce puterea instalată în termocentrale (toate resursele) era de 48.000 MW.

În 2019, regenerabilul a depășit generarea clasică, în termeni de putere instalată: 42.000 MW vs. 39.000 MW, iar, după cum puteți vedea în graficul de mai jos, în 2022, decalajul se va accentua, iar în centralele clasice vor fi instalați doar 33.000 MW față de regenerabil, unde vor fi 54.000 MW.

La fel și în termeni de producție fizică: dacă acum patru ani, centralele pe combustibili fosili produceau 155 TWh, iar cele care utilizau vântul și soarele doar 89, în 2022, ponderea va fi inversată: 143 TWh în regenerabil și 80 TWh în centralele termice

Datele sunt la nivel global, în toate piețele în care Enel operează.

În 2012, producția de energie electrică în centralele pe cărbune a Enel era de 92 TWh, adică, grosier, o dată și jumătate consumul României spre comparație. 31,1% din toată producția grupului era din energia pe cărbune, în condițiile în care, în termeni de capacitate instalată, grupul opera 17.600 MW.

În 2019, generarea din cărbune a scăzut la mai puțin de jumătate: 40 TWh, dintr-un parc de generare de doar 12.000 MW, care mai reprezintă doar 17% din total.

Urmează “Phase-out coal”, adică renunțarea la cărbune, ceea ce nu este însă o noutate, mai ales pentru Enel care a devenit în ultimii ani cel mai mare operator privat de capacități în regenerabil la nivel global. Noutatea este ritmul în care se va face: după o reducere cu 74% în cei cinci ani dintre 2018 și 2022, generarea din cărbune va mai aduce, în 2024, doar 10,4 TWh, adică circa 3,9% din totalul producției, în condițiile unei capacități instalate de doar 3,1% din total.

Ținta de renunțare la cărbune: undeva în 2030: producția în centralele pe cărbune va fi de maximum 2 TWh, adică sub 1% din total.

Adică Enel nu renunță la cărbune azi, dar o va face la finalul deceniului următor, pe baza unui plan pe care l-a demarat deja și care este urmat, după cum se vede în cifre. Francesco Starace, CEO al grupului energetic și cel care a început să pună compania italiană pe acest drum am decarbonizării, a fost foarte clar: a spus că în viitor se va închide orice termocentrală pe cărbune care va cauza pierderi, referindu-se inclusive la costul crescut cu emisiile.

Dar tot el a spus și cum se face tranziția la acel “zero carbon” al anului 2050, țintă anunțată mai demult de companie: la fiecare centrală pe cărbune care se va închide în Italia va fi montată o turbină pe gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Caz de Covid la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu”

Noul virus SARS CoV2 a ajuns și la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu”  din Runcu. Un pacient internat de curând a fost confirmat pozitiv. Pacientul...

Ai depus cerere pentru intrarea la pensie? Vezi dacă ești pe lista Casei Județene de Pensii!

La Casa Județeană de Pensii Gorj s-au înregistrat în ultimele trei luni peste 800 de cereri pentru intrare la pensie. Cele mai multe solicitări...

Prima clădire istorică din Gorj restaurată de „Ambulanța pentru monumente“

Primul monument istoric din județul Gorj care va fi restaurat prin proiectul „Ambulanța pentru monumente“ este cula Cioabă-Chintescu de la Șiacu, comuna Slivilești. „Prima...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini