Fără creşteri salariale în CE Oltenia

0
15

Nu vor fi creşteri salariale în CE Oltenia! Conform declaraţiilor date ieri de managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, la un post local de radio, salariile minerilor şi energeticienilor vor rămâne la acelaşi nivel, asta datorită faptului că situaţia destul de grea în care se află compania nu permite acest lucru.

Chiar dacă liderii de sindicat au declarat că vor milita în cadrul negocierilor cu administraţia CEO pentru creşterea salariilor, managerul societăţii, Laurenţiu Ciurel, a fost destul de categoric spunând că acest lucru nu va fi posibil. „Spun de la bun început că nu se poate! Vom încerca să identificăm şi unele zone în care să devină mai favorabil contractul, dar uitaţi-vă în ce context european suntem şi cum se pune problema cu cărbunele. Suntem într-un sistem interconectat în care intră energie de ordinul miilor de megawaţi pe zona de vest în Cehia şi Slovacia prin Ungaria, energie foarte ieftină. Peste tot se întâmplă ce se întâmplă, toată lumea are probleme cu cărbunele şi vecinii noştri de 70-100 de km de aici probabil că o să intre cât de curând în insolvenţă. Sunt multe lucruri care ar trebui să le dea de gândit, populismele astea cu hai să cerem cât mai mult să dăm bine în faţa oamenilor. Eu cred că foarte mulţi angajaţi înţeleg mai bine decât mulţi dintre liderii de sindicat situaţiei companiei la această oră”, a declarat managerul CEO, Laurenţiu Ciurel.

Totodată, Laurenţiu Ciurel a declarat că este sigur că negocierile ce sunt pe cale să înceapă nu vor fi unele dure. În acelaşi timp, managerul Complexului Energetic spune că angajaţii companiei stau destul de bine la capitolul salarizare. „Noi dăm aproape încă două salarii pe prima de vacanţă, mai dăm încă un salariu pe cele trei prime pe care le dăm în timpul anului, deci cam trei salarii suplimentare, mai dăm încă un salariu pe acele cote de energie. Lăsând proporţiile, suntem la fel cum se întâmpla în Grecia acum câţiva ani, când se încasau 14 salarii pe an şi se produceau 6. Este greu de renunţat la nişte drepturi câştigate poate cu mulţi ani înainte când megawattul / oră se producea în cantităţi foarte mari, erau alte vremuri, alte preţuri”, a explicat Laurenţiu Ciurel.

Ciurel: „Trebuie să fim prudenţi”

În ceea ce priveşte situaţia economică a companiei, Laurenţiu Ciurel spune că deocamdată aceasta este stabilă, problema punându-se începând din luna martie, la acoperirea veniturilor, deoarece doar până atunci sunt încheiate contracte de vânzare a energiei. „Nu avem la bănci niciun cent datorie, nici la bugetul de stat sau la furnizori, toate sunt în scadenţă. Avem şi în conturi constat cu toate salariile plătite la zi nu prea am scăzut sub 700-800 de miliarde, deci din punctul acesta de vedere nu am avea probleme. Problema este de acoperire a veniturilor pe anul viitor pentru că, din păcate, furnizorii de energie nu mai vin în contracte şi se fac contracte pe durate foarte scurtă de timp, pe 24 de ore, maxim pe o săptămână. Noi am semnat contracte maxim până în luna martie, după care din aprilie nu exisă nici un fel de garanţie a încasărilor viitoare. Nu avem nicio certitudine că anul acesta va fi secetos sau că va fi cu hidraulicitate foarte mare, nu avem nicio certitudine că va bate vânt de 5 terawaţi sau de 3 terawaţi. Într-un astfel de context trebuie să fii extrem de prudent pentru că inerţia economică a acestei companii este foarte mare pentru că nu este o companie pe care să o poţi opri, vira la stând sau la dreapta aşa uşor”, a mai declarat managerul CE Oltenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here