spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicFaţă în faţă, cu minerii din subteran

    Faţă în faţă, cu minerii din subteran

    Ziua de astăzi va fi un prilej de sărbătoare pentru cei peste 300 de mineri de la Mina Tehomir care, alături de sindicate şi administraţie, o vor readuce în atenţie pe cea care îi ocroteşte atunci când coboară în subteran, pe Sfânta Varvara. Evenimentul, unul de o importanţă maximă va fi precedat de o slujbă religioasă ţinută de un înalt sobor de preoţi, în cinstea protectoarei minerilor din subteran, dar şi a acelora care nu se mai regăsesc printre mineri.

    La ora actuală, Mina Tehomir este singura din Gorj care nu este monitorizată de Fondul Monetar Internaţional, motiv pentru care nu se impune închiderea ei. Considerată a fi o mină profitabilă, în care cărbunele exploatat are o putere de 1.800-2.000 kilocalorii/kg. Directorul Diviziei Miniere a semnat în noiembrie cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale actul adiţional de extindere a perimetrului de exploatare. Acest lucru nu înseamnă decât că cei aproximativ 300 de mineri vor avea de lucru, dar şi faptul că se prelungeşte durata de viaţă a minei, până la jumătatea anului 2015. „Neavând această extindere, nu mai erau rezerve de continuare a activităţii. Din acest motiv, ne-am zbătut pentru a da de lucru minerilor şi aici vorbim de o mină ce înregistrează un cost scăzut de producţie al tonei de cărbune. Mina Tehomir este o mină bună”, a precizat pentru AccesTv, directorul general din cadrul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, la începutul lunii noiembrie. Mina Tehomir produce lunar o cantitate de aproximativ 20.000 tone cărbune, la un preţ de producţie de 56 lei /tonă. Pentru anul 2014 perspectivele se arată a fi unele mult mai bune în condiţiile în care se doreşte de conducerea unităţii realizarea şi obţinerea unui preţ de producţie/tona cărbune de 48 lei şi o cantitate anuală de cărbune exploatată de 480.000 tone.

    Zi de comemorare

    Ziua de astăzi este una specială pentru minerii din Tehomir, aceştia sărbatorind-o pe ocrotitoarea lor, pe Sfânta Varvara. Sindicatele s-au implicat alături de administraţie în organizarea acestui eveniment, la care este invitat şi managerul Laurenţiu Ciurel, după cum a precizat liderul de sindicat, Adrian Marciuc. Acesta a mai declarat pentru Acces Tv că trebuie să existe unitate şi solidaritate. Marciuc a mai declarat că evenimentul va fi unul de comemorare, de aducere aminte faţă de foştii colegi, trecuţi în nefiinţă, motiv pentru care se va ţine şi o slujbă religioasă. „Împreună am trecut prin momente bune, dar şi prin momente grele. Este de datoria noastră a sindicatelor să milităm pentru toţii minerii, care aşteaptă condiţii mai bune de muncă, locuri de muncă sigure şi stabile, salarii pe măsura activităţii depuse”, a spus Adrian Marciuc, preşedintele sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni. Cât despre Mina Tehomir, acesta a militat permanent pentru menţinerea activităţii din subteran şi a locurilor de muncă. „Mina Tehomir sau Dragoteşti, aşa cum o ştim cu toţii, demonstrează mult, că funcţionează pe profit, că are putere de muncă prin minerii săi, că are un rol important în CE Oltenia prin producţia realizată şi livrată. Din această cauză am militat pentru prelungirea duratei de viaţă la subteranul Tehomir”, a mai declarat liderul de sindicat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: