spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicFata Morgana se naşte

    Fata Morgana se naşte

    Hotărârea 744, privind măsurile de reorganizare a producătorilor de energie electrică, prin înfiinţarea Sociatăţii Comerciale, Complexul Energetic Oltenia, a fost publicată în Monitorul Oficial de luni, 24 octombrie, cu o zi înainte de întâlnirea Executivului cu delegaţia FMI. Liderii de sindicat rămân în continuare sceptici şi spun că dacă această entitate s-a înfiinţat pentru a fi privatizată, se vor opune radical.

    Actualul Guvern a pregătit o surpriză iar cu o zi înainte de întâlnirea cu delegaţia FMI, în Monitorul Oficial din data de 24 octombrie a fost publicată HG 744, privind înfiinţarea CE Oltenia. Astfel, la articolul 1, Guvernul autorizează Ministerul Economiei să mandateze reprezentanţii săi în AGA de la SNLO şi cele trei Complexuri Turceni, Rovinari şi SNLO, pentru a aproba toate operaţiunile şi demersurile în vederea fuziunii prin contopire a companiilor. În noul act normativ, la articolul 2 se arată că „în urma procesului de fuziune, societăţile comerciale îşi încetează existenţa”. Articolul 4 vine cu o precizare importantă şi spune că „de la data înregistrării în Registrul Comerţului, CE Oltenia preia toate drepturile şi va fi ţinut de toate obligaţiile fostelor companii şi se subrogă în drepturi şi obligaţii decurgând din raporturile juridice ale acestora cu terţii”. Protocoalele de predare-primire, a activului şi pasivului au termen de finalizare 60 de zile, de la data înregistrării CE Oltenia la Registrul Comerţului. Nu este omis din noul act normativ nici prevederea privind obiectul de activitate al CE Oltenia, acesta constând în producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit.

    Iovan, îngrijorat

    Liderul de sindicat de la Energia Turceni Eugen Iovan a declarat că are mai multe semne de întrebare cu privire la continutul art. 8. Astfel, dacă în proiectul de hotărâre acest articol avea două prevederi, acum în noul act normativ apar surprize. „Acum la art.8 se arată doar că „proiectul de fuziune va conţine prevederi privind personalul angajat la societatea care fuzionează potrivit prezentei legi şi a dispoziţiilor din contractul colectiv de muncă. În proiect era şi un al doilea aliniat care menţiona că, contractul colectiv de muncă încheiat anterior rămâne în vigoare până la încheierea unui nou contract colectiv de muncă. De ce au scos prevederea de mai sus? Suntem si noi curioşi”, a declarat Eugen Iovan.

    Etăgan: „Nu se va privatiza CE Oltenia”

    Contactat telefonic, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, a declarat că „este bine că după atâtea luni a apărut HG de înfiinţare, dar ceea ce este rău este că va dura mult. Sunt termene şi termene. Este cam lungă perioada de trei luni. Până se parcurg toate etapele, toţi paşii, până se vor convoca şedinţele AGA la fiecare entitate…Vor urma etapele de informare a Oficiului Concurenţei, stabilirea consultantului. Este o perioadă mare”, a mai declarat oarecum nemulţumit vicepreşedintele FNME. Cât despre o posibilă privatizare a CE Oltenia, Etăgan a precizat că „nu cred că CE Oltenia va fi privatizat”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: