spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicFMI cere privatizarea CEO, Ciurel spune că nu e momentul

    FMI cere privatizarea CEO, Ciurel spune că nu e momentul

    Lovitură grea pentru mineritul şi energia din Oltenia. Fondul Monetar Internaţional cere Guvernului vânzarea Complexului Energetic Oltenia. Mangerul CEO susţine că nu este momentul potrivit pentru vânzarea unei companii energetice, deşi acest lucru s-a încercat de mai mult timp. Laurenţiu Ciurel a explicat că Guvernul Ponta a solicitat Fondului să amâne aceste proceduri pentru cea de-a doua jumătate a anului 2014.

    Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului Ponta să ia mai multe măsuri în privinţa companiilor cu capital de stat. Astfel, reprezentanţii FMI au cerut ca, în acest an, Complexul Energetic Oltenia să fie vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni să fie listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul este obligat să angajeze, până la jumătatea lunii aprilie, un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic. De asemenea, FMI mai cere până la sfârşitul lunii martie numirea un manager priva la CE Oltenia, deşi luna aceasta Laurenţiu Ciurel a fost selectat manager corporatist al companiei energetice.

    Ciurel explică

    În privinţa privatizării CEO, managerul Laurenţiu Ciurel declară că nu este momentul potrivit pentru vânzarea companiei energetice întrucât piaţa de energie este foarte jos şi nu se pot vinde acţiuni la preţ subevaluat. Ciurel a mai spus că fostul Guvern a acceptat vânzarea unui pachet de acţiuni majoritar încă din martie 2011, înainte de înfiinţarea CEO, dar, odată cu schimbarea Puterii aceste acţiuni s-au tot amânat pentru a nu se ajunge la vânzare. La ultima vizită a FMI în România la care a participat şi şeful CEO, Guvernul Ponta a amânat aceste demersuri pentru a doua jumătate a anului 2014, fapt ce a creat nemulţumiri FMI-ului. „De această dată, partea română a avansat ca termen cea de-a doua parte a anului 2014 lucru care a creat nemulţumiri din partea FMI. Explicaţia pe care şi eu am dat-o a fost să piaţa este foarte jos şi că nu este momentul să vindem. O treabă serioasă se face atunci când există garanţii că poţi obţine randament la tranzacţia pe care o faci şi că nu este nevoit să vinzi nişte acţiuni care să zicem valorează 100 de lei şi le vinzi cu 90, adică să te subevaluezi. Interesul este să obţii câţi mai mulţi bani, să-i introduci într-un program de investiţii. Se poate spune, fără teama de a greşi, că o campania care nu are trecut, cum este CEO, nu are nici măcar un bilanţ financiar audidat, probabil va fi aferent anului trecut, şi va fi gata în aprilie-mai, nu poate gândi că are şanse la un investitor strategic serios. Aceştia doresc mai întâi o radiografie a ultimilor ani de funcţionare. Dacă te duci la bursă cu o listare îţi cere bilanţul, contul de profit şi pierderi pe trei ani. Noi nu avem nici 10 luni de funcţionare şi probabil că se pune că nu te poţi adresa unui investitor serios decât dacă ar avea o situaţie, o oglindă clară a companiei. Aceste angajamente nu au fost luate”, a mai spus Laurenţiu Ciurel despre insistenţa Fondului Monetar Internaţional asupra vânzării acţiunilor pe pachete ale companiei energetice.

    Reacţia sindicatelor

    Sindicatele din minerit şi energie sunt de acord cu vânzarea a 15% din acţiuni, dar prin aport de capital, însă, nu şi în cazul vânzării a unui alt pachet de 50% din acţiuni. „Este prevăzut în statutul societăţii ca la vânzarea unui pachet de acţiuni de minim 15% să se facă în ideea de a veni cu aport de capital pentru dezvoltarea companiei Oltenia. Acest lucru se poate face numai după ce compania energetică va avea un an încheiat ca să se vadă aspectele financiare. Mi se pare corect ca acest lucru să se facă la o valoare reală. Nenorocirea vine, însă, de la FMI care anunţă că după această listare să se vândă un alt pachet de 50% din acţiuni. Aici nu mai suntem de acord”, a reacţionat Marian Golea, liderul Sindicatului Minerul Rovinari.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: