spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicFMI îşi pune şefi la Complexurile Turceni şi Rovinari

    FMI îşi pune şefi la Complexurile Turceni şi Rovinari

    În următoarele luni, autorităţile române vor trece la vânzarea unor pachete semnificative de acţiuni în companiile energetice de stat. Declaraţia îi aparţine şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, ea fiind făcută în contextul prezentării concluziilor luate pe baza evaluărilor făcute. În scrisoarea de intenţie, la noul acord cu FMI, Guvernul a menţinut însă obiectivul de a privatiza printre altele şi cele trei Complexuri Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, conform unor surse oficiale. Deşi a declarat că nu impune Guvernului vreo soluţie, privind privatizarea companiilor de stat, şeful misiunii FMI a precizat că „suntem de acord cu aducerea unor manageri străini, pentru companiile de stat”.

    Ziua de ieri a fost una în care, atât liderii de sindicat, cât şi managerii companiilor miniere şi energetice din cadrul companiilor de stat au aşteptat cu nerăbdare prezentarea concluziilor la evaluarea făcută de reprezentanţii misiunii FMI, în România. În discursul ţinut, Jeffrey Franks a pus accent pe procesul de eficientizare a companiilor de stat, precum şi pe mecanismele de reducere a arieratelor care „sunt o piedică enormă în calea însănătoşirii economice. Se va elabora o strategie, care să ducă la reducerea substanţială a arieratelor spre sfârşitul anului. Atunci întreprinderile de stat pot contribui la creşterea economică, fără să constituie o piedică”. În ceea ce priveşte companiile de stat, şeful FMI a precizat că este nevoie de infuzie de capital şi de management privat. „Suntem de acord cu aducerea unor manageri străini pentru companiile de stat. Cu aducerea de manageri independenţi, care sunt selectaţi la nivel internaţional, precum şi cu reorganizarea pe parcursul anului viitor a guvernării acestor companii, pentru îmbunătăţirea transparenţei şi eficientizare. Ne vom concentra pe sectorul energetic şi de transporturi, care sunt necesare pentru dezvoltarea economică”, a mai precizat reprezentantul FMI, în prezentarea concluziilor.

    Privatizarea Complexurilor Turceni şi Rovinari ?

    În prezentarea concluziilor evaluării făcute, şeful misiunii FMI în România a menţionat că „în lunile care vor urma, autorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi altele”. Faptul că Jeffrey Franks nu a enumerat toate companiile care vor trece la privatizarea unor pachete de acţiuni ar putea însemna că pe listă este posibil să se afle şi complexurile energetice. Conform unor surse oficiale, Mediafax citează faptul că „Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova”. Situaţia devine cât se poate de îngrijorătoare, în condiţiile în care, în urmă cu câteva zile, preşedintele Traian Băsescu a declarat că îmbunătăţirea managementului în societăţile de stat reprezintă prioritatea zero pe anul 2011. El a menţionat că printre societăţile care sunt în atenţie, în anul 2011, şi a căror funcţionare va trebui optimizată sunt şi cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari.

    Sindicatele: „nu agreăm privatizarea”

    În ceea ce priveşte poziţia managerilor de la SNLO şi cele două Complexe Energetice Turceni şi Rovinari, ce funcţionează pe raza judeţului, situaţia este una tensionată. Conducerea SNLO a aşteptat, ieri, cu nerăbdare aflarea unui răspuns cu privire la scoaterea de sub monitorizarea FMI, lucru aşteptat de altfel şi de către directorul general al CE Turceni, Octavian Graur. Vicepreşedintele FNME, Viorel Temelescu a precizat, însă, că „despre SNLO nu se ştie nimic sigur, sunt discuţii”. Şi într-adevăr, situaţia nu era ieri deloc clară, pentru CE Turceni şi SNLO şi asta ca urmare a faptului că pe lista făcută publică nu apar deloc cele două entităţi economice. Pe lista companiilor, aflate, sub monitorizare au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF). Contactat telefonic, directorul general al CE Turceni, Octavian Graure a declarat că aşteaptă raportul. În ceea ce priveşte privatizarea complexurilor, liderii de sindicat de la CE Turceni se declară a fi total împotrivă. În timp ce preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a declarat că nu este de acord cu privatizarea complexului, liderul de sindicat de la Energia, Eugen Iovan îl susţine în declaraţie pe colegul său Marciuc, precizând în plus că „acolo unde există privatizare s-a ales praful de locurile de muncă. Credeţi că managerii privaţi sunt mai buni decât specialiştii noştri?”. În calitate de vicepreşedinte al FNME, Viorel Temelescu susţine ceea ce este în interesul minerilor şi energeticienilor, reorganizarea sistemului „privatizarea complexurilor nu se va face niciodată”. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan recomandă reprezentanţilor FMI, ca în primă instanţă să instituie managementul privat la Guvern şi la Ministerul Economiei şi apoi la companiile de stat. „Referitor la managementul privat, la noi nu există legislaţie privind funcţionarea lui în companiile de stat. Iniţial ar trebui să vedem în ce constă el, ce implică şi apoi să se această decizie. Oare premierul Emil Boc şi Ministrul Ariton ştiu ce înseamnă?”, a mai declarat reprezentantul FNME. Cât despre posibilitatea privatizării complexurilor, vicepreşedintele FNME este de părere că nu vom asista la o privatizare „este posibil să fie acţiuni pe bursă, dar condiţia ce trebuie luată în calcul este aceea ca statul să rămână acţionar majoritar”. În ceea ce priveşte scoaterea de sub vizorul FMI a SNLO şi a Complexului Turceni, Etăgan susţine că acest lucru nu a fost posibil „se pare că cele două companii rămân în atenţia FMI. Consider că nu este un lucru chiar atât de rău, în sensul că Guvernul este obligat să te ajute”.

    Privatizare la Turceni, management privat la Rovinari

    Deşi nu a fost făcut public nimic legat de scoaterea de sub monitorizare a CE Turceni şi SNLO, fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel a precizat că „în mod sigur, CE Turceni nu mai este monitorizat, însă despre SNLO cred sigur că nu va fi scoasă”. Referitor la instituirea managementului privat şi a privatizării, Ciurel consideră că „pentru investitori atractiv este Complexul Turceni, termocentrala fiind mai nouă, motiv pentru care s-ar putea avea în atenţie o privatizare. La Complexul Rovinari sunt şanse să se instituie management privat”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: