spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicFMI nu renunţă la privatizare, sindicatele se opun

    FMI nu renunţă la privatizare, sindicatele se opun

    Scoaterea la privatizare a pachetelor majoritare de acţiuni la cele trei complexuri energetice! Aceasta este solicitarea făcută de delegaţia FMI, la întâlnirea de ieri, avută cu reprezentanţii Ministerului Economiei, conform fostului director general de la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel. La discuţii s-a mai stabilit ca Ministerul Economiei să realizeze, până în luna octombrie o noua analiză, legată de înfiinţarea celor două companii energetice.
    Întâlnirea de ieri, dintre reprezentanţii FMI şi cei ai Ministerului Economiei nu s-a terminat tocmai bine pentru coloşii minieri şi energetici din Oltenia. Ciurel a precizat că „pe parcursul dezbaterilor, misiunea FMI a cerut scoaterea la privatizare a pachetelor majoritare de acţiuni la toate cele trei Complexuri Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova”. Cât priveşte cele două companii miniere CNH Petroşani şi SNLO, fostul director general a precizat că delegaţia FMI a cerut închiderea unităţilor nerentabile şi externalizarea carierelor neprofitabile. Activitatea Hidroelectrica s-a aflat şi ea mult în atenţia FMI, delegaţia cerând rezilierea contractelor încheiate şi vânzarea energiei pe bursă. În cadrul întâlnirii s-a mai convenit reluarea în prima parte din 2012 a ofertei de vânzare a acţiunilor de la Petrom, scoaterea pe bursă, până la sfârşitul anului a câte 15% din acţiunile de la Transelectrica şi Transgaz, listarea a 15% din acţiunile Romgaz, iar pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, se va demara procesul de majorare de capital cu 10%, prin oferta publică primară. În ceea ce priveşte înfiinţarea celor două companii, „Ministerul Economiei va face, până în luna octombrie, o analiză referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, înfiinţare decisă prin HG nr. 56/20.01.2010 şi H.G. nr. 357/14.04.2010 şi blocată în urma unor acţiuni în instanţă a Fondului Proprietatea şi a unor organizaţii sindicale şi persoane fizice. În urma analizei se va clarifica situaţia juridică a companiilor şi se va lua o decizie finală, în privinţa acestora”, conform Hotnews.

    Etăgan: „nu vrem privatizare”

    Liderii de sindicat din cadrul complexurilor nu agreează ideea privatizării termocentralelor. „Noi sindicatele nu suntem pentru privatizare, este un domeniu strategic şi trebuie să rămână în proprietatea statului”, a precizat Gheorghe Etăgan, referitor la privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni la cele trei complexuri. În ceea ce priveşte închiderea unităţilor nerentabile, din cadrul SNLO, vicepreşedintele USMO consideră că „dacă Guvernul vrea să rezolve el partea socială în Oltenia e treaba lui, deşi pe vremea CNLO administraţia şi sindicatele au găsit soluţii pentru subteran. Există în derulare un program ca până în 2013 să se realizeze o reducere a pierderilor şi chiar închiderea unităţilor neprofitabile”. Mai mult decât atât, reprezentantul USMO a transmis oficialilor că nu s-a dorit transformarea oraşului Motru, în ceea ce a devenit acum oraşul Petroşani „am acceptat solidaritatea minerilor din cariere cu cea a minerilor din subteran”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: