spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicFNME împotriva privatizării CE Oltenia

    FNME împotriva privatizării CE Oltenia

    Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) au luat poziţie faţă de intenţia Executivului de privatizare a Complexului Energetic(CE)Oltenia, decizie reieşită din scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI. Vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan a precizat că în următoarele zile conducerea FNME se va convoca, după care se intenţionează a se avea o întâlnire cu Ministrul Economiei Ion Ariton.

    În Scrisoarea de Intenţie a Guvernului către FMI se arată că vor fi scoase la privatizare mai multe companii într-o ultimă etapă, precum Electrica Serv, privatizarea întregii companii, Nuclearelectrica, cel puţin 10% prin majorare de capital, noua companie creată din fuziunea celor trei subsidiare de aprovizionare Electrica, privatizare majoritară, noua companie formată din subsidiarele Electrica pentru distribuţie, noul producător de energie Hunedoara, creat din fuziunea celor patru mine viabile ale CNH şi centralele din Paroşeni şi Mintia, noul producător de energie, creat din fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Craiova, Rovinari şi Turceni.

    Sindicatele se opun şi trec la măsuri

    Vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan a precizat că nu i se pare corect ca după înfiinţarea unei companii mari, puternice şi strategice, la nici o lună să o privatizezi „mi s-ar părea normal să o laşi să funcţioneze pe piaţa internă şi externă şi apoi Guvernul să o păstreze în portofoliu, ca pe o companie strategică”, a spus Etăgan. Într-un cuvânt, sindicatele se opun procesului de privatizare „am văzut că aceste privatizări au dat greş iar exemple sunt şi în Gorj la IUM Rovinari, prestatori, Fabrica de Ţigarete”, a adăugat Etăgan. Reprezentantul FNME a precizat că în primă instanţă Federaţia doreşte a vedea poziţia oficială a Guvernului, după care se va hotărî la nivel de FNME şi USMO ce se va face. „În următoarele zile vom avea o întâlnire şi o şedinţă la nivel de FNME şi vom stabili căile pe care le vom parcurge. Intenţionăm să avem o întâlnire şi cu Ministrul Economiei Ion Ariton”, a mai precizat Etăgan. De altfel, acesta consideră că „este o prostie, nici nu înfiinţezi o companie şi o privatizezi. Asta este politica Guvernului”. De aceeaşi opinie este şi liderul de sindicat de la EC Lupoaia, Constantin Ureche, care consideră că „managementul privat ar fi fost o soluţie, dar privatizarea va fi un eşec. Mai întâi trebuie înfiinţată, să fie funcţională şi apoi să se discute”. „În urma reorganizării vom avea un punct de vedere comun. Eu personal am o temere că privatizarea pentru minele de subteran va duce direct la închidere”, a declarat liderul de sindicat de la EM Dragoteşti, Marin Zamfir.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: