FNME se pregătește deja pentru negocierea CCM la CEO

0
1008

Sindicatele din Federația Națională Mine Energie pregătesc deja negocierea noului Contract Colectiv de Muncă. Din acesta toamnă vor avea loc primele ședințe atât la nivelul Federației Naționale Mine Energie, cât și cu celelalte patru federații care există la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Potrivit reprezentanților Sindicatului „Energia” Rovinari, condus de Constantin Mitrescu, și afiliat la Federația Națională Mine Energie, este necesar ca sindicatele să elaboreze o strategie de negocieri, pe domenii, astfel încât administrația Complexului Energetic Oltenia să nu poată să vină cu motive pentru a respinge anumite propuneri de creșteri de venituri care vor veni din partea administrației.

Conform Sindicatului „Energia” Rovinari, actualul Contract Colectiv de Muncă va expira în primăvara anului viitor. În lunile februarie-martie vor trebui să fie declanșate negocierile pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă, având în vedere că până la 1 aprilie 2022 acestea vor trebui să fie finalizate. Sindicatele au anunțat că se vor concentra pe păstrarea drepturilor din acest an: tichete de vacanță, cota de cărbune, cele trei prime de peste an. De asemenea, se are în vedere și o creștere de venituri pentru mineri și energeticieni.

Problema majoră a sindicatelor va fi că în perioada în care vor avea loc negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă va fi în derulare procesul de achiziție a certificatelor de CO2 pentru care compania va trebui să facă un efort financiar considerabil, pe lângă ajutorul pe care, teoretic, ar trebui să îl primească de la bugetul de stat, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Așadar, va fi un motiv solid pentru administrație, să mai reducă din pretențiile liderilor de sindicat din colosul energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here