spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicForţă de muncă îmbătrânită, în CE Oltenia

    Forţă de muncă îmbătrânită, în CE Oltenia

    În Complexul Energetic Oltenia, forţa de muncă este una îmbătrânită! Aceasta este concluzia la care au ajuns factorii responsabili din sistem, care susţin că în sistemul minier se poate vorbi de o forţă de muncă cu vârsta mai mică decât cei din energie, unde angajaţii au ajuns să aibă şi 39 de ani vechime la locul de muncă.

    Începutul anului 2015 se arată a fi destul de nefast pentru Complexul Oltenia care are deja înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă patru accidente, din care trei sunt mortale. Situaţia se arată a fi îngrijorătoare chiar şi pentru şefii companiei, în condiţiile în care deşi se ştie că forţa de muncă are o vârstă îmbătrânită, nu s-au luat măsuri care să ducă la întinerirea acesteia. Conform unei analize, ca şi medie, angajaţii din energie au o vârstă mai înaintată, comparativ cu cei ce lucrează în sistemul minerit, acolo unde forţa de muncă este una mai tânără. Alături de vârsta înaintată ca şi medie, un alt factor care ar trebui să dea de gândit celor responsabili este şi faptul că sunt zeci de salariaţi care anual dobândesc şi suferă de boli profesionale. Astfel, cele mai cazuri înregistrate la capitolul “boli profesionale”, provin din Bazinul Minier Motru şi de la UMC Husnicioara, afecţiunile cu care sunt depistaţi salariaţii fiind dobândite în urma impactului avut cu mediul de lucru. În aceste condiţii, statistica arată că anual, CE Oltenia acordă ajutoare financiare la peste 60 de angajaţi, o parte din aceştia suferind chiar de mai multe boli profesionale.

    Căldăruşe: „ne îngrijorează situaţia”

    Situaţia înregistrată la nivelul CE Oltenia devine apăsătoare şi pentru liderii de sindicat din cadrul SME Oltenia. Preşedintele SME Oltenia, Gabriel Căldăruşe, a declarat pentru „Impact în Gorj”, că pe parcursul anului trecut, pentru boli profesionale şi decese, organizaţia sindicală a ajutat familiile aflate la necaz, acordând peste 1,3 miliarde lei vechi. „Încercăm să tragem semnale de alarmă faţă de situaţia înregistrată, în Complexul Oltenia, acolo unde este o forţă de muncă îmbătrânită, iar mulţi salariaţi suferă de boli profesionale. Vom purta discuţii, încât împreună cu administraţia, să găsim cele mai bune soluţii pentru aceşti oameni. Vrem ca salariaţii respectivi, după ce au muncit în condiţii foarte grele, să poată ieşi la pensie cu un venit lunar bun, pe măsura muncii depuse. Este important să se ajungă la întinerirea forţei de muncă, iar acest lucru trebuie început din timp, pentru ca tinerii să poată acumula din experienţa celor mai vechi salariaţi”, a explicat liderul de sindicat, Gabriel Căldăruşe.

    Nacu: „sunt cel mai tânăr de la Tismana”

    Situaţia pe teren reflectă cel mai bine realitatea din Complexul Oltenia. Astfel, un exemplu elocvent a fost dat de liderul de sindicat de la Organizaţia de tineret din cadrul SME Oltenia, acolo unde vârsta medie a minerilor de la UMC Tismana este de 42 de ani. „Eu am 29 de ani şi sunt printre cei mai tineri salariaţi, mi se spune în carieră „copilul”. În opinia mea, atunci când se fac angajări, ar trebui să se ţină cont de vârsta persoanei în cauză. Pentru personalul direct productiv, eu cred că este nevoie ca tinerii să fie angajaţi de la vârsta de 18 ani. Pentru cei cu studii superioare, consider că ar trebui să se efectueze acea perioadă de stagiatură, pentru a se căpăta experienţă şi pentru a se cunoaşte munca din teren”, a declarat sindicalistul Ciprian Nacu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: