spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicFost secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei: „Nu putem înlocui toată...

    Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei: „Nu putem înlocui toată producția pe cărbune în 10 ani de acum încolo“

    Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, consideră că România nu poate renunța le energia produsă pe cărbune pe o perioadă de cel puțin zece ani.

    Acesta consideră că renunțarea la energia produsă de termocentrale într-un termen mai redus nu este realist, pentru că este nevoie de timp pentru ca investițiile în energia regenerabilă să

    ”Coaliția de guvernare, pentru a intra definitiv în grațiile partenerilor UE, anunță că vom șterge de pe fața pământului producția de energie electrică pe bază de #cărbune până în 2032! O declarație care arată nu doar necunoașterea realității energetice a României, ci și ipocrizia unor inși care, pentru a nu se vedea cârpelile cu ață albă din PNRR, sunt în stare să lase țara în beznă la propriu.

    Cum se face tranziția în sectorul energetic? Simplu. Mai întâi produci Strategia Energetică a României. Apoi, pe baza strategiei, așa cum stabilesc și Comisia Europeană, dar și bunul-simț, produci Planul Național Energie-Schimbări Climatice (PNIESC). Iar după ce ai legiferat cele două documente fundamentale, deschizi gura și faci declarații. Gura care rostește aberații produce pagube!

    Coaliția despre care credem că guvernează nu respectă nici logica, nici legea. Strategia Energetică (pe care am lăsat-o în fază de dezbatere transfrontieră când am plecat de la Ministerul Energiei) a fost modificată. Foarte bine, alt guvern, altă viziune! Dar, deși e gata, nu e …gata! Nu a fost aprobată printr-o Hotărâre de Guvern, iar despre aprobarea prin Parlament nici nu poate fi vorba (deși am depus un proiect de lege în acest sens). Mai mult, PNIESC s-a făcut de capul lui, fără strategia prealabilă. Iar realitatea sectorului energetic e tot mai cenușie…

    Ca să fie limpede, toți ne dorim o țară cu aer curat. Totul e să poți să respiri aer curat fără să fii obligat să stingi lumina pentru asta. #Tranziția României spre un sector energetic cu zero emisii nocive nu se poate face în același ritm cu tranziția din Germania, de exemplu. România, ca mai toate țările din estul Europei, se află într-un alt moment al dezvoltării decât statele occidentale. Ca să fiu și mai clar: oricât ne-am dori să avem o echipă de fotbal ca Bayern München, nu avem!… Vom putea avea, dar acum sau în viitorul relativ apropiat, acest lucru e imposibil!

    Revenind la energie, românii trebuie să știe că nu putem înlocui toată producția pe bază de cărbune în 10 ani de acum încolo. Avem nevoie de mai mult timp, avem nevoie de creșterea capacităților de producție verde, de diversificarea acestora, dar avem nevoie și de reactoarele nucleare 3 și 4. Fără energie electrică, nu vom putea continua dezvoltarea industriei pentru că, oricât s-ar da unii de ceasul morții, o fabrică nu se alimentează cu clorofilă, ci are nevoie de energie electrică“.

    „UE are niște pârghii care te fac să oprești singur activitatea“

    În schimb, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, consideră că România ar putea să renunțe mult mai devreme la energia pe cărbune din cauza prețului certificatelor de dioxid de carbon: „Nu cred că România va duce producția de energie pe cărbune dincolo de anul 2030-2032, pentru că nu avem «sânge». Asta în situația în care se vor găsit niște pârghii de plată a unor certificate de carbon al căror preț explodează de la o zi la alta. Uniunea Europeană are niște pârghii care te fac să oprești singur activitatea“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: