10.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 8, 2021
AcasăEconomicGorjenii fură cel mai puțin de la rețeaua de curent electric

Gorjenii fură cel mai puțin de la rețeaua de curent electric

Cele mai puține furturi de curent electric din regiune au fost înregistrate în primul trimestru al anului în județul Gorj. Astfel, Distribuție Oltenia a organizat un număr de 6.319 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice în intervalul ianuarie – martie 2021. Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești și are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrica a consumatorilor. Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

În cele 7 județe în care operează Distribuție Oltenia au fost verificate 6.319 locuri de consum și au fost identificate 691 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărțite după cum urmează:

Argeș – 130 cazuri
Dolj – 182 cazuri
Gorj – 12 cazuri
Mehedinți – 66 cazuri
Olt – 132 cazuri
Teleorman – 125 cazuri
Vâlcea – 44 cazuri

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare.
În baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”:
“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -