2.8 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăEconomicGreenpeace: Investigarea aprofundată a Planului de restructurare ar putea să nu fie...

Greenpeace: Investigarea aprofundată a Planului de restructurare ar putea să nu fie finalizată în luna aprilie

Organizația de mediu Greenpeace avertizează că investigarea aprofundată lansată de Comisia Europeană cu privire la Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) ar putea să nu fie finalizată până la sfârșitul lunii aprilie, iar consecințele vor fi dezastruoase pentru compania energetică, pentru că trebuie să achiziționeze certificatele de CO2.

„Declarațiile liniștitoare făcute de oficialii români nu sunt tocmai exacte: marea majoritate a cazurilor de ajutor de stat sunt, de fapt, închise fără obiecții în două luni. Totuși, pentru cazurile ce prezintă o complexitate mare, investigația aprofundată este procedura abordată. Comisia Europeană va publica, cel mai probabil în următoarele săptămâni, decizia și motivația de începere a investigației, urmând apoi perioada de 30 de zile în care toate părțile interesate pot depune comentarii.

Până la decizia finală a Comisiei Europene, guvernul român nu va avea dreptul să acorde ajutorul de care CEO are nevoie. Dacă o va face, CEO va fi obligată printr-o decizie legală să restituie ajutorul. Comisia Europeană nu are un termen formal pentru finalizarea unei investigații aprofundate, iar durata ei depinde de o multitudine de factori, precum complexitatea cazului, calitatea informațiilor primite și nivelul de cooperare cu statul membru implicat. Prin urmare, cu toate presiunile venite din partea României, e destul de probabil ca investigația Comisiei Europene să nu fie finalizată în luna aprilie, critică pentru CEO, care trebuie să își achiziționeze certificatele de emisii și riscă penalități uriașe“, se arată într-un comunicat al organizației de mediu.

Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România, consideră că Planul trebuie schimbat pentru ca să fie aprobat: „După cum am semnalat, planul pregătit de CEO și susținut de Ministerul Energiei nu este bun. Componenta de decarbonare este ridicolă – emisiile cresc – și nu se respectă regulile de finanțare europene. Dacă planul nu este radical schimbat, CEO este condamnată. Ministerul Energiei are o singură șansă pentru a îndrepta răul făcut, altfel CEO o va lua pe urmele Complexului Energetic Hunedoara. Acest lucru trebuie evitat”.

Costurile cu certificatele de CO2 se vor tripla

Dacă certificatele de CO2 nu vor fi cumpărate până la sfârșitul lunii aprilie, penalitățile aplicate vor însemna o triplare a costurilor. „Până la sfârșitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obține acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor.

Conform informațiilor puse la dispoziție de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotația actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăși 266 de milioane de euro.

În cazul în care CEO nu va reuși să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalitățile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor“, se mai arată în comunicatul Greenpeace.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -